Kromě mešity je v Courcouronnes také Islámské kulturní centrum. (15. listopadu...

Kromě mešity je v Courcouronnes také Islámské kulturní centrum. (15. listopadu 2015) | foto: Kateřina Havlická, iDNES.cz

Musel mít spoustu zášti. Násilí graduje, míní imám ze čtvrti atentátníka

  • 668
Courcouronnes (Od zpravodajky iDNES.cz) - Narodil se tu Omar Ismail Mostefai, jeden ze strůjců pátečního teroru v Paříži. Lidé v Courcouronnes, malém městě na jih od francouzské metropole, pro jeho čin nemají vysvětlení. Řada z nich v neděli reportérce iDNES.cz přiznala strach. Ve Francii není bezpečí, násilností přibývá, shodli se někteří.

Nádraží Évry-Courcouronnes v aglomeraci dvou městeček na jižním předměstí Paříže hlídají policisté. Lidé si tady moc dobře uvědomují, že u mešity v Courcouronnes bydlel útočník Mostefai.

„Máme strach. Myslím, že jich tam takových klidně může být víc. Nevím, proč to udělal,“ říká na autobusovém nádraží studentka Nadine, zatímco čeká na svůj spoj. V Évry je v nedělním slunném odpoledni znát úzkost. Ulice jsou téměř vylidněné, na křižovatce občas projede tiše auto.

Asi sedmnáctiletý Ramir, který se právě věnuje kondičnímu běhání, obavy po pátečním teroru nemá. „Jistě, je to vážná věc, mnoho lidí zemřelo. Někteří ty atentátníky považují za teroristy, jiní za aktivisty. My s tím tady ale nic neuděláme, prezident Hollande je ten, který rozhoduje,“ míní.

Islámský stát? To nejsou muslimové, tvrdí duchovní

V sousedním Courcouronnes, obci o 14 tisících obyvatelích, je atmosféra živější. V ulicích je víc lidí a většina z nich míří do mešity, která pařížskému předměstí dominuje a v níž sídlí také místní Islámské kulturní centrum. Vedle je halal obchod a hned o dům dál rychlé občerstvení, které má zrovna plno.

Teror v Paříži

Úplně přátelské to tu však rozhodně není - nevraživě či ostražitě se tady dívají na každého návštěvníka, který vytáhne foťák. To dětem, které si mezi činžáky hrají a jezdí na kole, přítomnost médií nevadí. Když se dvě dívky dozví, že je fotí novinářka, vypísknou nadšením: „Budeme v televizi!“ a běží to říct rodičům.

O Mostefaiovi se ochotně rozpovídá až černošský imám Abdullah. „Neznal jsem ho, ale musel v sobě mít spoustu zášti. Asi měl pocit, že všichni a všechno jsou proti němu. Nikdo tady nevíme, proč to udělal,“ uvedl.

„Jsem tady už desítky let a nikdy to nebylo tak hrozné jako teď. Násilí graduje. Samozřejmě mám strach, nikdy nevíte, co koho napadne. A Islámský stát? V Evropě jim tak říkají, ale pro mě to jsou jen lidé, kteří nejsou muslimové,“ dodává imám.

Vůči obviňování muslimů z páchání teroristických činů se ostře vymezí také studentka Sara z Montgeronu, která právě prochází pomezím Courcouronnes a Évry. „V žádném případě to není problém muslimů. Mám mezi nimi spoustu přátel a muslimů se opravdu nebojím. Ale strach mám, ve Francii už není bezpečno. Je toho čím dál víc,“ líčí.

Vyšetřovatelé Mostefaie identifikovali podle prstu nalezeného v koncertní síni Bataclan. Pravidelný návštěvník mešity měl záznamy v trestním rejstříku a od roku 2010 ho tajné služby vedly na seznamu extremistů. Nikdy se ale nepotvrdilo, že by byl zapojen do teroristické akce (více čtěte zde).

Novinář zaznamenal útok radikálů v Paříži:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue