Andrej Pečov / Petkov v jedné z televizních reportáží

Andrej Pečov / Petkov v jedné z televizních reportáží | foto: YouTube

Radikál i separatista. Ruské televize udělaly z jednoho muže hvězdu

  • 117
Tajemný muž se stal hlavním hrdinou ruských televizí, a to doslova. Jedna z nich ho nejprve vyzpovídala coby ukrajinského radikála, pro druhou už hovořil coby proruský separatista. Ruské televize svalují chybu na nepřehlednou situaci na Ukrajině.

Ruská státní televizní stanice Rossija-1 ve své reportáži uvedla, že Andreje Petkova coby proruského separatisty, se zmocnili ukrajinští radikálové ze strany Pravý sektor a způsobili mu otřes mozku, zlomeninu nohy a popáleniny. K tomuto incidentu mělo podle televize dojít po tom, co Petkov přišel na pokojný mítink, aby zde "vyjádřil nespokojenost s počínáním nového kyjevského režimu" (na reportáž se můžete podívat zde).

Na této reportáži by nebylo nic až tak zvláštního, kdyby se stejný muž, tentokrát pod jménem Andrej Pečov, neobjevil na polostátní stanici NTV jako nájemný žoldák. Ten měl na Ukrajinu "přivézt půl milionu eur, aby zde podpořil asi padesát západoevropských žoldnéřů k násilným akcím". "Je to jen článek v řetězu (...), ale kdo za ním stojí, žoldák odmítl sdělit," uvedli reportéři NTV, podle kterých bylo cílem této skupinky zmrzačení co nejvíce poklidných demonstrantů (na reportáž se můžete podívat zde).

BBC připomíná, že muž se objevil i ve třetí reportáži sevastopolské televize, kde "hrál" roli dobrovolného ošetřovatele, který pečuje o dívku zraněnou radikály. Televizní stanice BBC se posléze snažila zjistit, jak moc jsou tyto reportáže věrohodné. Zástupci ruských televizí jim však jasnou odpověď nedali.

Za nesrovnalosti může situace na Ukrajině, zní z televizí

Šéfredaktor NTV například vysvětloval, že v "revolučních podmínkách" je možné narazit na různé podvodníky, jejichž tvrzení je těžké ověřit. "Taková už je realita dané chvíle," sdělil.

Nejmenovaný producent Rosssija-1 pak hovořil o "šokující dezinformaci". "Jen není jasné, jestli jsme naletěli my, anebo NTV," prohlásil a dodal, že vše zavinil nový režim v Kyjevě, který na Ukrajinu nepouští ruské televizní štáby v dostatečném množství, a ony tak musejí brát zavděk materiály od externistů.

Mykolajivské policie posléze informovala, že hrdina reportáží je Ukrajinec a jmenuje se Andrej Pečov. V současnosti leží v místní nemocnici, s vyšetřovateli však odmítá hovořit.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video