Češi v Británii vyhlížejí brexit. Kdo chce dělat, nemusí se bát, tvrdí

  0:05
Londýn (od zpravodaje iDNES.cz) - Případné vystoupení Velké Británie z EU ovlivní i tisíce Čechů, kteří v Británii pracují. Někteří z nich jsou v krajním případně připraveni na návrat domů. Pro ty, kteří v Británii žijí dlouhodobě, však odchod z ostrovů není řešením. Doufají, že případný brexit se jich nedotkne.
Dvaačtyřicetiletý Zdeněk Kudr žije v Británii již šest let. V Londýně si...

Dvaačtyřicetiletý Zdeněk Kudr žije v Británii již šest let. V Londýně si otevřel vlastní pivovar. | foto: Oldřich Mánert, iDNES.cz

Referendum o vystoupení Británie z EU se může zdát pro našince problematikou poněkud vzdálenou a neosobní. Brexit by byl pro mnohé odpůrce Bruselu vítaným pohlavkem tápajícím evropským institucím.

Desetitisíce Čechů, kteří před časem přijeli do Británie, však budou referendum sledovat s obavami. Někteří kvůli výdělku, jiní chtěli sbírat zkušenosti. Brexit jim může nadělat celou řadu problémů.

Zdeněk Kudr žije v Británii již šest let a z případného brexitu podle svých slov strach nemá. „Respektuji fakt, že občané Velké Británie mohou sami rozhodnout o něčem takovém, jako je členství v EU. A ať se rozhodnou jakkoli, budu jejich volbu také respektovat a své další kroky v zemi prostě přizpůsobím případným novým podmínkám, které z toho vyplynou,“ vysvětluje.

Dvaačtyřicetiletý Kudr začínal v Británii před pěti lety jako živnostník. Loni se svým obchodním partnerem otevřel vlastní minipivovar Bohem a začal v něm vařit pravý český ležák. Případného vystoupení z Unie se podle Kudra nemusí bát nikdo, kdo už má britské pracovní povolení.

„Spousta cizinců v Británii zastává zejména nekvalifikované pozice, často za minimální mzdu. Když pominu fakt, jak se dá vyžít z minimální mzdy, což je nesrovnatelné s podmínkami v ČR, velmi často se jedná o pozice, o které občané UK nemají valný zájem,“ připomíná jeden z argumentů, který opakovaně využívá také kampaň za setrvání v EU.

Kolik je v Británii Čechů? Nikdo přesně neví

Kolik v Británii pracuje Čechů, nelze s jistotou říci. Přesný počet netuší úřady v Česku ani Británii. Podle českého Úřadu práce v loňském roce na území Británie pracovalo 37 000 Čechů.

„Statistika byla vytvořena na základě součtu vystavených čísel pojištění - National insurance number. Přesto je ale nutné zdůraznit, že se jedná o kvalifikované odhady, protože Češi nemají povinnost hlásit odjezd za prací do zahraničí,“ uvedla pro iDNES.cz mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

Českých občanů na Britských ostrovech je tak pravděpodobně daleko více. Česká ambasáda v Londýně na základě počtu zpracovávaných konzulárních případů předpokládá, že v Británii se nachází přibližně sto tisíc českých občanů.

Že je v komunitě cizinců referendum velkým tématem, potvrzuje i Čech Dan Souček, který se v Británii živí jako programátor. „Pracuji ve velmi mezinárodním prostředí a brexit je samozřejmě hlavní politické téma,“ prozradil serveru iDNES.cz.

Hlavním motivem debat je především nejistota, co by se stalo, kdyby k brexitu opravdu došlo. „Jisté je, že změny nenastanou přes noc, ale v řádu let. Nikdo také netuší konkrétní povahu změn,“ obává se. Aktuálně však o budoucnosti po případném brexitu příliš nepřemýšlí.

„Jelikož není jisté, jaké změny proběhnou ani jestli vůbec k brexitu dojde, bylo by předčasné z mé strany tuto situaci řešit. Nevnímám ani, že by ji řešili další cizinci v mém zaměstnání. Je to však dáno tím, že naše kvalifikace je poměrně vysoká. V oboru, ve kterém pracuji, není v současné době složité sehnat pracovní místo de facto kdekoli na světě,“ vysvětluje.

Podřadná práce pro cizince

Lucie Mačátová v Británii pracuje tři roky. Nejprve coby au-pair, posléze dělala ve čtyřhvězdičkovém hotelu, načež zakotvila v menším hotelu v londýnské čtvrti Earls Court. „Britové většinou jdou po lepších pracích, v kancelářích. Na horší pozice se netlačí. Je to vidět v hotelích a restauracích. Na nižších pozicích tam málokdy pracují Britové,“ popsala pro iDNES.cz 27letá Mačátová.

Britská volba

Sama se prý v české komunitě příliš nepohybuje. V pracovním kolektivu přichází do kontaktu s mladými pracovníky z Itálie, Rumunska, Španělska i Portugalska. V případě brexitu by se podle svých slov nebála o lidi, kteří opravdu chtějí pracovat. „Jim tady vadí lidi, kteří sem přijedou a jde jim jen o benefity,“ vysvětluje.

Osmadvacetiletý Ondřej Kosík, který v Londýně pracuje jako skladník v cateringu jedné významné globální banky, se dopadů případného brexitu obává.

„Ač bych byl rád, Evropská unie jako instituce takovou facku jako brexit prostě neudýchá. Ačkoliv dvouletá vyjednávací lhůta bude tvrdá, chaos bude ještě tvrdší. A z globálního pohledu už teď je Evropa slabá a nejistá, možná už po brexitu bude jasné, že ty nejlepší roky máme za sebou,“ myslí si.

Na možné vystoupení Británie se snaží připravit, aby našel uplatnění na trhu práce. „Připravuji se na certifikaci v IT, abych byl alespoň nějak kvalifikován a pro britský byznys atraktivní, uvedl. Dodal však, že návrat do České republiky bere také jako reálnou variantu.

Deset let v Británii

V nejlepší pozici z Čechů a Češek, které oslovil reportér iDNES.cz, je 32letá Jana Comfort. V Británii žije již deset let, pracuje jako administrátorka na jedné londýnské univerzitě a jak napovídá její příjmení, za manžela má Brita. Strach z toho, co přijde v případě brexitu, tak nemá.

„Od té doby, co jsem přijela, pracuji, platím daně i zdravotní pojištění a nikdy jsem neměla problémy se zákonem. Kdybych vážně musela, mohla bych si zažádat o britské občanství,“ popsala. Osobně je prý proti brexitu, stejně jako rodina jejího manžela. Vyhrocená kampaň před referendem se podle ní neliší od výpadů, jaké jsou v médiích k vidění při běžných volbách.

Přestože Češi tvrdí, že se brexitu nebojí, žijí stejně jako statisíce dalších cizinců pracujících na ostrovech v nejistotě. Evropskou unii dosud nikdy žádný stát neopustil a je proto obtížné odhadovat, jak se změní přistěhovalecká politika i práce cizinců ze zemí Unie. Někteří politici slibují zpřísnění podmínek pro udělování povolení. Jiní evropské vlády uklidňují, že stávajících pracovníků se brexit nedotkne.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Ivan Korčok těsně zvítězil v prvním kole prezidentských voleb na Slovensku

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Ruské drony znovu udeřily na Ukrajinu, ta hlásí poškození energetiky

29. března 2024  8:40,  aktualizováno  9:02

Sledujeme online Rusko v noci na pátek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození...

Harvardova univerzita odstranila z knihy vazbu z lidské kůže. Omluvila se, že až nyní

29. března 2024  8:25

Americká Harvardova univerzita stahuje z fondu své knihovny publikaci z roku 1880, která byla...

Na západě Německa boural autobus se studenty, 21 z nich se zranilo

29. března 2024  8:12

Na německé dálnici A44 u Werlu východně od Dortmundu v noci na pátek havaroval autobus. Při nehodě...

Velikonoce otevírají brány hradů a zámků. Ukážou fíkovnu nebo lékárnu

29. března 2024  8:07

Návštěvnická sezona letos začíná o několik dní dříve. Na tradiční 1. duben připadá Velikonoční...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...