Stoupenci Islámského státu v iráckém městě Zawbá (4. dubna 2016)

Stoupenci Islámského státu v iráckém městě Zawbá (4. dubna 2016) | foto: Profimedia.cz

Rekruti IS nechápou Korán ani šaríu, ukázaly náborové dotazníky

  • 524
Verbíři džihádistů posílají do Sýrie zmatené mladíky, kteří obvykle nerozumí vlastní víře. Ukázala to analýza tisíců náborových dotazníků. Bídná znalost islámu podle agentury AP umožňuje, aby teroristé do hlav mladých muslimů nasadili myšlenky, které je vyženou na bitevní pole.

Yusuf Sarwar a Mohammed Ahmed předloni sklidili posměch celé Británie. Mladí muslimové z Birminghamu se tehdy vydali do Sýrie, aby položili životy za teroristické hnutí Islámský stát a zapojili se do války proti „bezvěrcům“, jak islamisté s oblibou nazývají prakticky celý zbytek světové populace.

Když je ovšem při návratu z Blízkého východu zatkla policie, našla u Sarwara a Ahmeda nečekanou studijní literaturu. Informace o svých kulturních kořenech dvojice nehledala v Koránu, nýbrž ve stručných příručkách pro nechápavé: Islam for Dummies a Koran for Dummies.

Britský soud poslal oba mladíky na 13 let do vězení za členství v teroristické organizaci, čímž se příběh „nechápavých“ islamistů uzavřel. Jak ovšem v pondělí upozornila agentura AP, podobně neznalých džihádistů míří do výcvikových táborů v Sýrii mnohem více. Analýza 4 030 náborových dotazníků, které unikly z kanceláří Islámského státu, ukázala, že islámské věrouce a zvykovému právu rozumí sotva čtvrtina nových teroristů z let 2013 a 2014.

Korán by přeříkalo pět džihádistů ze tří tisíc

Do rukou reportérů se dostaly dotazníky, které před dvěma lety vyplňovaly tisíce čerstvých džihádistů vtěsnaných do hangáru v syrsko-tureckém pomezí. Zhruba tři tisíce rekrutů se dostalo až k otázce, jak by na stupnici od 1 do 3 zhodnotili své znalosti islámského práva šaría.

Přes 70 procent rekrutů označilo nejnižší nabízenou možnost, necelá čtvrtina své znalosti považovala za mírně pokročilé. Dobrou znalostí islámského práva se pochlubil jen každý dvacátý nováček mezi džihádisty.

Islámský stát

Naprosté fiasko pak přišlo u doplňující otázky, zda se rekruti naučili zpaměti Korán. Znalost, kterou Islámský stát považuje za vrchol veškeré potřebné vzdělanosti, potvrdilo v dotazníku pouhých pět lidí.

Ve frustrovaných muslimských mladících z Evropy, kteří o své víře příliš mnoho nevědí, vidí velitelé Islámského státu snadno ovládnutelné sluhy.

„Hnutí se takové náboženské ignorance rádo chopí. Jakmile se rekruti dostanou do jejich moci, mohou jim extremisté vštěpit svůj výklad islámu, postavený tak, aby ladil s jejich cílem - co největší územní rozmach a krveprolití,“ hodnotí agentura AP.

„Komu máme zavolat, až zemřete?“

Někteří rekruti podle svých slov ani netuší, že v Sýrii mají skončit v řadách Islámského státu. Tvrdí to například dvaatřicetiletý muž z Evropy, který s reportéry AP hovořil pod podmínkou anonymity. Verbíř ho údajně lákal mezi rebely, kteří bojují proti režimu prezidenta Bašára Asada.

„Když mi v dotazníku položili otázku: ‚Komu máme zavolat, až zemřete?‘ uvědomil jsem si, že nejsem na správném místě,“ vzpomíná rekrut.

V tu chvíli už bylo ovšem na cestu zpět pozdě - pokud chtěl přežít, nezbývalo než podstoupit „výcvik“ protkaný přednáškami imámů vyzývajících k mučednické smrti. Bez kontaktu s rodinou a přáteli se mnozí rekruti vymývání mozku poddali a teroristický výklad islámu přijali za svůj.

Džihád láká i padesátníky s doktorským titulem

Rozbor uniklých formulářů by mohl vzbudit dojem, že Islámský stát verbuje pouze mladíky mdlého rozumu, kteří navíc ani netuší, kam to vlastně míří. Je ovšem nutné upozornit ještě na jednu analýzu, kterou na jaře přinesla americká televize NBC News s prestižní vojenskou akademií West Point. Typická představa o mladém nevzdělaném džihádistovi v ní dostala trhliny.

Odkud přišli džihádisté

Analýza osobních dokumentů 4 000 džihádistů, které zpracovala NBC spolu s vojenskou akademií West Point, pomohla zmapovat i národnostní složení rekrutů IS.

V letech 2013 a 2014, kdy bylo teroristické hnutí na vzestupu, přicházeli do Sýrie lidé téměř z celého světa. Nejvíce jich bylo ze Saúdské Arábie (797), Tuniska (640) a Maroka (260).

Řady islamistů rozšířili i občané západního světa. Nejvíce jich přišlo z Francie (128) a Německa (80), pozadu nezůstalo ani Spojené království (57).

Islámský stát ovšem verboval také v Číně (167), ve Spojených státech (14) nebo v Austrálii (13). Jeden džihádista přiletěl do Sýrie dokonce i ze severského Islandu.

Poznámka: Není jasné, zda agentura AP analyzovala stejné dokumenty, jaké měla na jaře k dispozici americká vojenská akademie, nebo se jednalo o záznamy jiné skupiny rekrutů.

Američané sestavili databázi čtyř tisíc bojovníků Islámského státu. Ačkoli dvě třetiny z nich spadaly do skupiny mladíků mladších 30 let, výjimkou nebyli ani mnohem starší rekruti. Čtvrtině z nich bylo mezi 30 a 40 lety, čtyřicet džihádistů v době nástupu k IS neoslavilo ani patnácté narozeniny a zhruba podobnému počtu (42) bylo dokonce přes padesát let.

Nejstaršímu džihádistovi, kterého se Američanům podařilo odhalit, už před dvěma lety táhlo na 70 let. Otec pěti dětí přišel do Sýrie z Kyrgyzstánu s cílem dobývat území se zbraní v ruce. Sebevražedným atentátníkem se však stát nechtěl - o „mučednické“ smrti snilo ostatně jen asi 12 procent rekrutů.

Pouhých 17 džihádistů ze 100 navíc v uniklých dokumentech uvedlo, že jejich vzdělávání skončilo vysvědčením ze základní školy. „Jsou vzdělanější, než bychom čekali,“ podotkl v televizi Brian Dodwell z westpointské akademie. Třetina rekrutů IS z let 2013 a 2014 absolvovala střední školu, čtvrtina dokonce i vysokou.

Do Sýrie zamířili třeba i vystudovaní lékaři a právníci (o britském lékaři ve službách IS jsme psali zde). Doma však často sehnali jen podřadnou práci, která jejich diplomu neodpovídala. To mohlo být podle expertů z West Pointu jednou z pohnutek, která i zkušené a vzdělané muže - často otce od rodin - nakonec přivedla do náručí teroristů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video