Historická budova Říšského sněmu (Reichstagu) v Berlíně

Historická budova Říšského sněmu (Reichstagu) v Berlíně | foto: Profimedia.cz

Před Reichstagem v Berlíně vznikne deset metrů široký bezpečnostní příkop

  • 677
Před budovou Říšského sněmu v Berlíně vznikne bezpečnostní příkop. Bude deset metrů široký a dva a půl metru hluboký, s plotem po stranách. Bude vymezovat bezpečnostní zónu před průčelím budovy, v níž zasedají poslanci Spolkového sněmu.

Bezpečnostní zóna s příkopem má být součástí zvýšených bezpečnostních opatření kolem budov Spolkového sněmu.

Návrh podle agentury DPA pochází od takzvané rady starších Spolkového sněmu, v níž jsou zastoupeni šéfové jednotlivých frakcí a předseda sněmu. Zatím není jasné, kdy začnou stavební práce. Server Spiegel Online uvádí, že hotovo by mělo být v polovině roku 2023.

Nový bezpečnostní koncept v sobě zahrnuje i záměr vybudovat nové návštěvnické centrum za 150 milionů eur (přes 3,8 miliardy korun) vedle Říšského sněmu. Odtud mají být návštěvníci po bezpečnostní kontrole přivedeni tunelem přímo před hlavní portál budovy.

V současnosti se bezpečnostní kontroly provádějí v provizorních objektech před parlamentem a zóna kolem hlavního průčelí je obehnána kovovými zátarasy.

Moderní prosklenou kopuli Říšského sněmu ročně navštíví na tři miliony lidí, a jde tak o jeden z největších turistických magnetů německé metropole.

Historická budova Říšského sněmu (Reichstagu) v Berlíně
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video