Řecký premiér Alexis Tsipras mluví k parlamentu (14. června 2018). | foto: AP

Řecká opozice chce vyslovit nedůvěru vládě kvůli dohodě o jménu Makedonie

  • 8
Řecká vláda Alexise Tsiprase bude v sobotu večer čelit hlasování o nedůvěře. V parlamentu ho iniciovala konzervativní opozice kvůli dohodě, která by měla vyřešit dlouholetý spor o název bývalé jugoslávské republiky Makedonie. Tsipras však podle odhadů hlasování ustojí.

Otázka, kvůli které Atény po čtvrt století blokují přístupové rozhovory Skopje s Evropskou unií a pozvání Makedonců do Severoatlantické aliance, řeckou politickou scénu rozděluje.

O název Makedonie, který Skopje přijalo po rozpadu Jugoslávie v roce 1991, se obě země sváří léta. Řekové ho totiž považují za zásah do svého dědictví a za skrytý územní nárok na stejnojmennou severořeckou provincii. V mezinárodním styku, včetně OSN, se nyní používá název Bývalá jugoslávská republika Makedonie.

Levicová formace SYRIZA vedená premiérem Alexisem Tsiprasem se dostala kvůli přijetí kompromisu v podobě názvu Severní Makedonie do sporu s koaličními partnery, nacionalistickými Nezávislými Řeky, kteří zachování pojmu Makedonie rezolutně odmítají.

Předběžná dohoda má být podepsána v neděli. Její ratifikace v parlamentu však bude nejspíš zdlouhavá, uvedla agentura AP.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video