Zatmění Měsíce nad Poseidonovým chrámem v Řecku

Zatmění Měsíce nad Poseidonovým chrámem v Řecku | foto: Reuters

Nebýt válečných škod, byli bychom moderní země, tvrdí Řecko. Chce reparace

  • 556
Řecko se znovu přihlásí Německu se svým požadavkem, aby jako nástupce nacistické Třetí říše vyplatilo Aténám válečné reparace. Po Polsku si tak na svém trvá další země. Řecko od Němců podle nové zprávy chce téměř osm bilionů korun.

„Německo nikdy pořádně nepřijalo svou historickou odpovědnost za naprostou zkázu země,“ míní zástupce řecké strany Syriza v Evropském parlamentu Stelios Kuluglu.

Atény podle britského listu The Guardian tvrdí, že poválečné škody hrají hlavní roli ve zpoždění, které Řecko nabralo v následném rozvoji v moderní stát. Němci by tak podle mínění řeckých politiků měli zemi vyplatit reparace.

„Je to stále bolestivé téma a my jsme ve vládě absolutně připraveni ho zvednout,“ uvedl předseda parlamentního výboru pro obranu a zahraniční vztahy Kostas Duzinas.

Podle zprávy, kterou dal výbor dohromady na základě amerických a ruských archivních dokumentů, by mělo Řecko chtít 288 miliard eur (asi 7,4 bilionu korun). A to za škody, které utrpělo v letech 1941 až 1944. Dalších 11 miliard eur (284 miliard korun) navíc chce za půjčku, kterou si nacisté vynutili od řecké centrální banky v roce 1943.

Na válečné reparace zapomeňte, vzkázali Němci nové řecké vládě

Ti si tehdy odnesli 476 milionů říšských marek. Historici tvrdí, že šlo o bezúročnou půjčku, pomocí které nacistický vůdce Adolf Hitler platil své výboje v Africe a která prakticky přes noc srazila řecký národ na kolena.

Německo dlouhodobě odmítá, že by Řecku či Polsku, které rovněž žádá vyplacení reparací, něco dlužilo. Tvrdí, že se celá záležitost uzavřela v roce 1960, kdy Aténám poslalo 115 milionů německých marek (dnešních asi 1,5 miliardy korun).

Informace o aktuálním požadavku přichází ani ne dva týdny poté, co Řecko navštívil německý prezident Frank-Walter Steinmeier a omluvil se za činy, které Řekům spáchali jeho předci. 

A jen pár měsíců poté, co jižní člen eurozóny vystoupil ze třetího záchranného programu evropských věřitelů, který Řeky v posledních letech držel nad vodou. „Řecko to samozřejmě nemohlo udělat, dokud dostávalo půjčky od Evropské unie a Berlína. To by bylo naprosto protichůdné,“ přiznává také Duzinas.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video