Díky přívalovým dešťům v Řecku se podařilo objevit bronzovou sošku býka, kterou...

Díky přívalovým dešťům v Řecku se podařilo objevit bronzovou sošku býka, kterou archeologové datují do let 1050 až 700 před naším letopočtem. Může se podle nich jednat o zápalnou oběť Diovi. (19. března 2021) | foto: AP

Řeckým archeologům pomohl déšť, přívaly vyplavily tisíce let starou sošku

  • 6
Řecké ministerstvo kultury představilo nález bronzové sošky, kterou se podařilo najít po přívalových deštích a následných sesuvech půdy na jihu země. Podle archeologů se jedná o artefakt starý až 3 000 let.

Na sošce byly stopy ohně, archeologové proto předpokládají, že se jednalo o zápalnou oběť bohu Diovi, který podle řecké mytologie sídlil na hoře Olymp.

Skvěle zachovaný artefakt zkoumají vědci, kteří ho datují do let 1050 až 700 před naším letopočtem. V řeckých dějinách je tato epocha známá jako Temné období, protože o něm neexistuje mnoho zpráv.

Antičtí Řekové obětovali bohům tisíce předmětů, mnoho z nich se již našlo ve vrstvách popele a jsou vystavené v archeologickém muzeu v Olympii.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video