Uprchlický tábor Moria na řeckém ostrově Lesbos (21. února 2020)

Uprchlický tábor Moria na řeckém ostrově Lesbos (21. února 2020) | foto: Profimedia.cz

Migranti v Řecku čekají hodiny na chleba, turisté nedaleko jedí chobotnice

Uprchlický tábor Moria na řeckém ostrově Lesbos praská ve švech. Ve fatálních podmínkách tu živoří téměř dvacet tisíc lidí, kteří dennodenně čekají několik hodin ve frontě na jídlo. Jeho nedostatek způsobuje uvnitř tábora časté rozbroje. Trpělivost dochází i místním obyvatelům, kteří požadují přesunutí migrantů na pevninu.

Když se na uprchlický tábor Moria na ostrově Lesbos snáší tma, masa lidí se vrací zpět do svých provizorních stanů na zdejších kopcích. V rukou nesou plastovou tašku s večeří. „Dnes deset okurek,“ ukazuje devětatřicetiletá Lila Ayobiová své rodině, na co čekala dlouhé tři hodiny frontu v centrálním táboře.

„Všechno ostatní už došlo,“ vysvětluje Ayobiová. Její čtyři děti nebudou mít až druhého dne nic jiného. Matka vstane v pět hodin ráno a opět se postaví do zástupu, tentokrát na snídani, k níž budou croissanty – jeden na hlavu.

Jídlo migrantům vozí cateringová firma Elaitis, která se dříve živila svatbami. Nyní jí Řecko platí denně částku pět euro na osobu (130 korun). Ke snídani je denně balený croissant. Každá večeře se skládá z arabského chleba, vařeného vejce a pečiva plněného špenátem.

Pouze oběd se mění. Migranti dostávají čočku, rýži nebo fazole. Občas také maso. Ačkoliv by nemělo stávat, že nějaké jídlo dojde, děje se tak poměrně často. Mléko podávané dětem podle utečenců připomíná spíše bělavou vodu.

Počet lidí v táboře Moria sedmkrát přesahuje jeho kapacitu

Čekání a zklamání jsou podle listu The Washington Post (WP) součástí života 38 tisíc migrantů na přeplněných ostrovech v Egejském moři. Konec migrační krize je zatím v nedohlednu. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu oznámil, že s okamžitou platností otevírá běžencům hranice do Evropy.

Ke hranicím Turecka s Řeckem od té chvíle proudí denně tisíce migrantů. Řecko v reakci zesílilo ostrahu hranice a vyslalo tam armádu. Jen od neděle do pondělního rána zastavily řecké bezpečnostní síly téměř deset tisíc migrantů při snaze dostat se na řecké území.

Tábor Moria je největší v Řecku. Migranti tu ve frontách denně čekají na jídlo až osm hodin. Jakmile dostanou snídani, vracejí se za svými blízkými do stanu a za dvě hodiny opět vyrazí do řady na oběd. „Celý den na něco čekáme. Ve frontě trávíme tolik času, že se tam můžeme naučit nový jazyk,“ říká Ayobiová.

Uprchlíci dostávají ke snídani balené croissanty:

Migranti musejí čekat, protože počet lidí v táboře sedmkrát přesahuje jeho možnosti. Momentálně tu žije téměř dvacet tisíc lidí, kapacita zařízení je však určená jen pro necelé tři tisíce. Nikdo nepočítal s tím, že se prázdninové letovisko jednou stane útočištěm takového množství běženců.

Řecká vláda se nedokáže s místními úřady dohodnout na společném postupu, a tak migranti čekají dál. Podmínky v ostrovních táborech jsou podle WP nejhorší od začátku migrační krize. Děti v zařízeních jsou podvyživené, nemají dost oblečení a trpí zimou. Běženci častěji protestují a bojují i mezi sebou.

Žijeme jako zvířata, shodují se utečenci

Komisařka Rady Evropy pro lidská práva Dunja Mijatovićová označila situaci za „výbušnou“ a upozornila na „zoufalý nedostatek lékařské péče a hygieny“ i dlouhé čekání ve frontách na potraviny. 

„Žijeme jako zvířata. Tohle není život. Bojujeme, abychom vůbec zůstali naživu,“ říká čtyřicetiletá novinářka z Afghánistánu, odkud pochází většina zdejších uprchlíků.

Tábor Moria na řeckém ostrově Lesbos je přelidněný:

Podle polního koordinátora Marco Sandrone z organizace Lékaři bez hranic je paradoxní, že nedaleko odsud si turisté v místních tavernách pochutnávají na grilovaných chobotnicích, fetě, zelenině a olivovém oleji.

„Je to jedno z nejhorších míst, které jsem na Zemi viděl. V přístavu si můžete dát pivo a po deseti minutách jízdy jste ve vězení pod širým nebem. Neexistuje tu žádný přechod mezi rájem a peklem,“ říká Sandrone, jenž má za sebou humanitární mise v Kongu, Jižním Súdánu nebo Sierra Leone.

Místní už mají migrantů dost, chtějí jejich přesun

Řecká vláda kvůli zhoršující se situaci plánuje na ostrovech Lesbos, Chios, Samos, Leros a Kos vystavět nová uzavřená střediska, která by nahradila ta nedostačující stávající. Obyvatelům této pětice ostrovů nedaleko Turecka ale už dochází trpělivost, protože také jejich život nynější situace komplikuje.

Řecká policie zastřelila na hranicích migranta, píší média v Turecku

Na záměry kabinetu si místní dlouhodobě stěžují a požadují, aby úřady běžence přemístily na pevninu. Kvůli nesouhlasu s výstavbou nových zadržovacích středisek se minulý týden na ostrovech Lesbos a Chios střetlo několik stovek demonstrantů s policií.

Na Chiu se rozzlobení lidé pokusili zabránit vyložení stavebních strojů v tamním přístavu a následně zabarikádovali i silnice. Police dav rozehnala zábleskovými granáty a slzným plynem. Protestující na Lesbu podle deníku Kathimerini zapalovali popelnice a tamní přístav blokovali popelářskými vozy.

Situace v uprchlickém kempu v Řecku. Nedostává se jídla ani vody:

Právě na Lesbu je podle lidskoprávních organizací situace nadále nejhorší, ve frontách propukají šarvátky a vyděšení zaměstnanci zařízení nevědí, co mají dělat. „Téměř to nemůžeme ovládat. Je to každodenní boj. Problém s přelidněním je obrovský,“ popisuje ředitel tábora Dmitris Vafeas.

Řecko se loni stalo opět hlavní vstupní branou migrantů z Blízkého východu a Asie do Evropy. Na jeho ostrovy v Egejském moři dorazilo celkem 59 tisíc běženců. Dalších 15 tisíc migrantů přešlo podle úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) z Turecka do Řecka přes pozemní hranici.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Omlouváme se všem slušným čtenářům za zrušení diskuse pod článkem. Někteří ji bohužel zneužívali k opakovaným výpadům, které už nešlo mazat jednotlivě. Děkujeme za pochopení, redakce iDNES.cz.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video