Kněz zaútočil žíravinou na svoje představené v aténském klášteře.

Kněz zaútočil žíravinou na svoje představené v aténském klášteře. | foto: Koláž iDNES.cz

Chtěli ho zbavit kněžství za obchod s drogami. Řek se pomstil kyselinou

  • 17
Sedm metropolitů řecké pravoslavné církve, policista a dva právníci skončili ve středu večer v nemocnici s popáleninami, které jim způsobil jiný kněz žíravinou. Ten zaútočil poté, co ho v disciplinárním řízení zbavovali kněžství za to, že obchodoval s drogami.

Pachatelem je 37letý kněz z ostrova Mykonos. Policie ho zatkla přímo v klášteře, kde vše odehrálo. Podle řeckých médií muž útok pečlivě naplánoval, na setkání si přinesl dvě lahve s žíravinou. Použít stihl jen jednu.

Útok odsoudila řecká prezidentka Katerina Sakellaropulosová. Aténskou nemocnici, kde byli zpočátku ošetřováni biskupové, navštívil také ministr zdravotnictví Vasilis Kikilias a nejvyšší představitel řecké církve, aténský arcibiskup Ieronymos.

Ten novinářům řekl, že byl útokem „hluboce zarmoucen“, ale ulevilo se mu, že žádné ze zranění lékaři nepovažovali za život ohrožující.

Ministr zdravotnictví Kikilias uvedl, že čtyři z biskupů byli zraněni lehce, zatímco jeden byl převezen na oddělení plastické chirurgie jiné nemocnice. Další dva zranění budou nejspíš také převezeni na specializované jednotky. Jednoho z nich čeká operace na oční klinice, píše agentura AP.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Církev, nemocnice, Řecko, AFP

Video