Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řecko upadlo do nejistoty, proevropské strany nemají potřebnou většinu

  9:54aktualizováno  17:09
Řecko se ocitlo v patové situaci a s ním je v nejistotě i Evropa. Obě dosud vládní a proevropské strany v parlamentních volbách nezískaly většinu pro vytvoření koaličního kabinetu. Naopak posílily krajně orientované strany. Vše může skončit i bezvládím, což je to poslední, co zadlužená země potřebuje. Nebo dalšími volbami.

Příznivci krajně pravicové strany Zlatý úsvit slaví výsledky parlamentních voleb, ve kterých zaznamenaly dosud vládní a proevropské strany debakl. (6. května 2012) | foto: Reuters

Řekové v nedělních parlamentních volbách vyslali do Atén jasný vzkaz: utahování opasků máme dost. Obě dosud vládní strany totiž podporovaly tvrdá úsporná opatření, která si vymínila eurozóna výměnou za finanční injekce do Řecka, jež ho chrání před bankrotem.

Zatímco ve volbách před třemi lety dostaly Nová demokracie (ND) a PASOK dohromady 77,4 procenta hlasů, v neděli se jejich podíl propadl na 32,4 procenta. Pravicová Nová demokracie je sice první, ale získala jen 18,9 procenta hlasů. Levicový PASOK je třetí s 13,2 procenty, uvedla ČTK.

Obě strany tak mají společně v třísetčlenném parlamentu 149 poslanců. K vytvoření koalice je potřeba 151 poslanců. 

Světové burzy po volbách klesají

Světové trhy reagovaly na výsledky voleb v Řecku, ale i ve Francii (kde vyhrál socialista Hollande) s nejistotou nebo rovnou zděšením. Jako první se propadly burzy v Asii, vzápětí zamířily dolů i indexy západoevropských akciových trhů. Euro vůči dolaru v obavách z vývoje v eurozóně výrazně kleslo (více o situaci na burzách čtěte zde).

Druhé místo si v neděli vybojovala opoziční Koalice radikální levice (SYRIZA) s 16,8 procenta hlasů. Její šéf Alexis Tsipras už v nedělí řekl, že bude usilovat o sjednocení stanovisek celé řecké levice, aby se snažila usilovat o zastavení politiky ústupků a škrtů.

Do parlamentu by mohla vůbec poprvé usednout i krajně pravicová strana Zlatý úsvit, která dostala skoro 7 procent hlasů, podotkla BBC. Řečtí neonacisté tak obsadí podle všeho 21 poslaneckých postů (pro srovnání: Nová demokracie obsadí 108 křesel).  

Do parlamentu se dostaly také konzervativní Nezávislí Řekové, Komunistická strana Řecka (KKE) a Demokratická levice. Vyplývá to z výsledků voleb po sečtení 99,6 procenta hlasů, které zveřejnilo ministerstvo vnitra

V nejistotě je celá Evropa

Výsledky voleb tak uvrhly osud Řecka do nejistoty. Je totiž velkou otázkou, zda se vůbec některé ze stran podaří sestavit vládu. A pokud ano, bude s největší pravděpodobností velmi vratká.

Vítězná strana se teď může snažit sestavit koalici tři následující dny. Pokud selže, bude se o to samé moci pokusit druhá strana. A pokud se to nepodaří ani jí, dostane pro to mandát třetí strana, vysvětlila televize BBC na svém webu.

A právě vítězní konzervativci z Nové demokracie se v pondělí na vytvoření vládní koalice podle očekávání nedohodli s radikální levicí, jež skončila druhá. Vůdce Koalice radikální levice Alexis Tsipras v televizi po schůzce se šéfem ND Antonisem Samarasem prohlásil, že představy obou stran o povolebním uspořádání se zásadně rozcházejí. Lídr ND poté oznámil, že vzdává snahu o vytvoření vlády a vrací mandát zpět prezidentovi.

Pokud všechna jednání skončí krachem, Řekové budou muset jít k volebním urnám znovu. A to by stabilitě země nijak nepřidalo. Jakákoliv politická nestabilita může vyvolat čerstvé otázky o členství země v eurozóně, píše BBC s tím, že vytvoření vlády bude klíčové pro další finanční injekce ze strany EU, Evropské centrální banky i Mezinárodního měnového fondu.

"Celý (politický) terén je ještě více nepředvídatelný. Nevíme, jestli vznikne koalice, ani jak dlouho vydrží. Osobně si nemyslím, že přežije delší dobu. Řekové vysílají velmi silný vzkaz do světa, který zní: dost úsporných opatření," řekl televizi politolog Othan Anastasakis z univerzity v Oxfordu.

Výsledek řeckých voleb tak uvrhl do nejistoty celou Evropu. Kromě budoucnosti balkánské země je ohrožena i stabilita dalších států sužovaných hospodářskými krizemi, varují některé evropské listy, jež se zamýšlí nad dopady volebních výsledků v Řecku.

"V Řecku hrozí, že se záchranný program EU a MMF zhroutí kvůli vnitřním rozporům. Eurozóna musí co nejdřív zabránit tomu, aby řecký parlament tento záchranný program odmítl. Nekontrolovaný bankrot by totiž způsobil smrtící vlnu, která by mohla do finančních a politických potíží strhnout Španělsko, možná i Itálii a v nejhorším případě také Francii," píše v komentáři deník Luxemburger Wort.

Brusel zareagoval na dramatický vývoj v Řecku prohlášením, že je připraven mu i nadále pomáhat s reformami, které Atény slíbily výměnou za druhý záchranný balík půjček. Očekává prý ale, že Řekové svým závazkům dostojí nehledě na to, že v parlamentu posílí odpůrci půjčky. Jaký může mít dopad to, že se do parlamentu dostaly krajně orientované strany, nijak nekomentoval.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Gruzínci nedovolí proruské vládě zůstat u moci, míní prezidentka po protestech

18. dubna 2024  20:52

Gruzínci nikdy nesnesou vládu, která je zjevně proruská, protože se staví proti základní...

Kdo zaplatí Green Deal? Bruselská kasa vysychá, potřeba budou biliony eur

18. dubna 2024

Premium Příklon k zelené ekonomice a uhlíkové neutralitě je jedním z pilířů politiky Evropské unie pro...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...