Řecký premiér Alexis Tsipras (vlevo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan....

Řecký premiér Alexis Tsipras (vlevo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. (7. prosince 2017) | foto: Reuters

Erdogan: Upravme úmluvu z Lausanne. Řekové to berou jako útok na hranice

  • 52
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan jako první hlava státu po 65 letech navštívil Řecko. Dlouhodobě napjaté vztahy mezi oběma zeměmi však návštěvou nevylepšil. Oznámil, že by se Řekové bez turecké podpory nikdy nedostali do NATO a že by se měla zmodernizovat Lausannská úmluva. Ta už desítky let vymezuje hranice obou zemí a práva muslimské komunity v Řecku. Konsternovaní řečtí politici to odmítli.

První návštěva turecké hlavy státu v Řecku od roku 1952 se ve čtvrtek nečekaně zvrhla ve slovní přestřelku. Erdogan odložil rukavičky diplomata a už hodinu poté, co vystoupil z letadla, prohlásil, že by se Řecko bez turecké podpory nikdy nedostalo do NATO.

A coby turecký spojenec by podle Erdogana mělo posílit náboženská práva muslimské komunity v Thrákii, které jsou zakotveny v Lausannské smlouvě. „Ta by se měla zmodernizovat. Spousta věcí se za posledních 94 let změnila,“ šokoval podle listu Kathimerini své řecké hostitele.

Lausannská smlouva definuje hranice novodobého Turecka a jeho podíl v Egejském moři. Důležitá úmluva vznikla v roce 1923 a Řekové v čele s premiérem Alexisem Tsiprasem a prezidentem Prokopisem Pavlopoulosem nejspíš nečekali, že ji Erdogan připomene. Chtěli jednat o migraci a obchodu.

Oba se proti výroku okamžitě ohradili, protože to berou jako útok na hranice Řecka. „Lausannská úmluva vymezuje území a svrchovanost Řecka a Evropské unie a je neměnná. Nemá žádné vady, není třeba ji revidovat nebo aktualizovat,“ řekl podle britského Guardianu Pavlopoulos. Není to poprvé, co Erdogan zpochybňuje platnost významné smlouvy. Téma nadhazuje už od loňského pokusu o puč, píše The New York Times

Vraťte uprchlé vojáky. V Turecku se nemučí, pronesl Erdogan

Na následující schůzce s Tsiprasem Erdogan Řecku také vytkl, že se špatně stará o památky z doby Osmanů a neumí tamním muslimům zajistit vhodnější modlitebny. Řečtí muslimové navíc podle něj vydělávají méně než ostatní Řekové. Dotkl se také neúspěšných rozhovorů o spojení turecké a řecké části Kypru. Ty podle něj selhaly, protože řečtí Kypřané odmítli přijmout „spravedlivou a udržitelnou“ dohodu. 

Atény by podle Erdogana také měly do Turecka vrátit osm vojáků, kteří uprchli do Řecka po pokusu o puč. Řecký soud je do jejich domoviny nevydal z obav, že by se jim nedostalo férového procesu.

„Je možné vrátit je do Turecka, protože je to země, která zrušila trest smrti a není zemí, kde by se mučilo,“ namítl Erdogan. Trest smrti by přitom podle svých dřívějších prohlášení bez obav znovu zavedl, pokud by to prosadil turecký parlament. 

Řečtí ministři se podle Guardianu na sebe při těch slovech s lehkým děsem v očích vědoucně usmáli. Premiér Tsipras pak odpověděl, že Řecko coby kolébka demokracie s oddělenou soudní a výkonnou mocí respektuje rozhodnutí soudů. Proti Erdoganově dvoudenní návštěvě v Řecku protestovaly desítky lidí, mezi nimi i tamní Kurdové.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video