Syrská svobodná armáda (12. 7. 2013)

Syrská svobodná armáda (12. 7. 2013) | foto: Reuters

Rozkol v boji proti Asadovi. Islamisté zabili velitele povstalců

  • 21
Islamistická skupina syrských povstalců s napojením na al-Káidu ve čtvrtek zavraždila vysoce postaveného člena Syrské svobodné armády (FSA) Kamala Hamámího. Mluvčí FSA, kterou v boji proti prezidentovi Asadovi podporuje Západ, vzkazuje, že se to rovná vyhlášení války.

Hamámího zabili na jednání s představiteli Islámského státu v Iráku a Levantě, kde chtěl projednat bojové plány. Podle vrchního velení FSA zabil Hamámího a jeho bratra osobně emír Abú Ajman Baghdádí. Vražda se odehrála v přístavním městě Latákíja na severu Sýrie, tedy v oblasti, která je z velké části pod kontrolou islamistů.

Podle opozičních zdrojů vraždě předcházela hádka o strategickou pozici v provincii Latákíja, kterou chtěla militantní skupina s napojením na al-Káidu pro sebe. Hamámí byl jedním z třiceti nejvýše postavených členů FSA a jeho smrt může boje v Sýrii ještě více zkomplikovat.

"Islámský stát mi telefonoval a řekl mi, že zabili Hamámího a že zabijí celou nejvyšší radu FSA," řekl pro Reuters mluvčí opoziční armády Kásim Sadeddín. Islamisté jim údajně také poslali zprávu, že "heretici z FSA" jsou nyní cílem al-Káidy.

Rivalita v řadách opozice

Během dva roky trvající občanské války v Sýrii se propast mezi radikálními islamisty a Syrskou svobodnou armádou stále prohlubuje. Paradoxně přitom přitom obě skupiny často bojují bok po boku proti současnému režimu Bašára Asada.

Islamisté, ačkoliv jsou menší, převzali vůdčí roli v severních částech Sýrie a nyní už kontrolují větší část severu. V regionech navíc ustanovili náboženské soudy a jejich větší efektivita láká rebely, kteří podle listu The Guardian už v květnu začali dezertovat z FSA do militantních skupin.

V posledních týdnech rivalita prudce vzrostla a FSA obviňuje hnutí napojené na al-Káidu z vražd několika svých velitelů. "Minulý pátek zabil Islámský stát jednoho člena FSA a uřízl mu hlavu," uvedl vedoucí opoziční informační kanceláře Syrian Observatory Ramí Abdelrahmán.

Útok na představitele FSA přichází ve chvíli, kdy rebelové stále čekají na dodávku zbraní od Spojených států. Ty jim přislíbily zbraně poté, co se objevily zprávy, že Asadovy síly proti nim použily bojový plyn (více čtěte zde). Asad nyní s pomocí libanonského Hizballáhu vytlačil rebely z hlavního města a vzdoruje jim na jihu, zatímco radikální islamisté přebírají sever země.

Přístavní město Latákíja, kde byl Hamámí zabit.

Přístavní město Latákíja, kde byl Hamámí zabit.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue