Po demonstraci proti rasismu v Anglii zaútočil muž. Ubodal tři lidi

  • 841
Britská policie vyšetřuje sobotní útok nožem v jihoanglickém městě Reading, při němž zemřeli tři lidé, jako teroristický čin. Vyšetřovatelé dosud hovořili o tom, že motiv útočníka je nejasný a že chtějí v tomto ohledu zůstat otevření všem možnostem. Policie v souvislosti s útokem zadržela pětadvacetiletého muže, o kterém se domnívá, že je libyjského původu.

Útok v parku Forbury Gardens si kromě tří obětí vyžádal i tři vážně zraněné. Policie zadržela pětadvacetiletého muže pro podezření z vraždy, po nikom jiném nepátrala. V sobotu večer policisté prohledali i jeho byt v Readingu.

Policie pachatele oficiálně neidentifikovala, agentura Press Association nicméně napsala, že se se jedná o Libyjce Chajriho Saadalláha.

Stanice Sky News uvedla, že muž požádal v Británii o azyl. Podle agentury AP byl v minulosti trestán - loni strávil dva měsíce ve vězení za napadení pracovníka záchranné služby. 

„Nic nenaznačuje, že do útoku byl zapojen ještě někdo další, ale zdaleka není jasné, co bylo motivací tohoto hrůzného činu,“ řekl v neděli policejní komisař Neil Basu. Podle něj nic nenapovídá, že by existovalo nebezpečí dalšího útoku nebo že by pobyt na veřejných místech byl rizikový.

Útok odehrál kolem 18:00 místního času (20:00 SELČ) v centru Readingu, který se nachází asi 65 kilometrů západně od Londýna. 

Ve městě bylo v sobotu večer slunečno a oblíbený park byl plný lidí, kteří se přišli pobavit s přáteli. Kvůli koronavirovým opatřením jsou v Británii zavřené hospody a podobná zařízení, takže hodně lidí se schází venku, napsala agentura Reuters.

Svědkové, kterých už vyšetřovatelé vyslechli přes čtyři desítky, uvedli, že mladý muž útočil náhodně na lidi kolem sebe. Jeden z obyvatel Readingu Lawrence Wort stanici BBC řekl, že útočník se zničehonic rozběhl ke skupině asi osmi až deseti lidí a začal je bodat nožem do krku a dalších částí těla. Potom se rozběhl i za Wortem, ale tomu se podařilo uprchnout. 

Vraždění nesouviselo s demonstrací proti rasismu

K útoku došlo na místě, kde se dříve v sobotu uskutečnila poklidná demonstrace hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) proti rasismu a policejnímu násilí. Policie nicméně sdělila, že vraždění s demonstrací nijak nesouviselo.

„Objevily se zprávy, že tento incident je spojený s protestem hnutí Black Lives Matter, který se konal v Readingu v sobotu odpoledne. Mohu potvrdit, že incident s demonstrací není spojen. Došlo k němu asi tři hodiny poté, co demonstrace skončila,“ sdělil vyšetřovatel Ian Hunter.

Krajní pravice se v Londýně střetla s policií, vzduchem létaly lahve

Premiér Boris Johnson řekl, že byl zprávou o útoku zděšen. „Pokud si z toho máme vzít nějakou lekci, tak si ji vezmeme a změníme zákony, pokud to bude potřeba pro to, aby se v budoucnu zabránilo dalším incidentům,“ řekl. 

„Jsem v myšlenkách se všemi, kterých se incident týká, včetně policie a záchranářů na místě činu,“ napsala ministryně vnitra Priti Patelová.

Británie zažila v posledních letech řadu teroristických útoků, jejichž pachateli byli radikální islamisté a příslušníci krajní pravice. 

V roce 2017 zabil sebevražedný útočník při výbuchu trhaviny na koncertě Ariany Grandeové v Manchesteru 22 lidí, při několika útocích pachatelé použili rovněž nože nebo najížděli do obětí auty. 

Naposledy letos v únoru policie v Londýně zastřelila muže, který nožem zaútočil na několik lidí a nejméně tři zranil, z toho jednoho těžce. Loni v listopadu útočník ubodal na mostě London Bridge dva lidi, později se ukázalo, že šlo o člověka, který byl v minulosti odsouzen za terorismus.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video