Jaderná elektrárna Temelín.

Jaderná elektrárna Temelín. | foto: Slavomír Kubeš, MF DNES

Rakouští poslanci chtějí žalovat ČR kvůli Temelínu

  • 222
Rakouský parlament jednohlasně vyzval vládu, aby žalovala Českou republiku, pokud Praha nedoloží posílení bezpečnosti jaderné elektrárny Temelín. ČR to slíbila v dohodě z Melku. Usnesení poslanců je pro rakouský kabinet formálně závazné.

Rakouský ministr životního prostředí Josef Pröll v rozpravě před hlasováním prohlásil, že jeho resort hledá ve spolupráci s experty cesty k podání mezinárodní žaloby proti České republice.

O dalších krocích by podle něj mělo ministerstvo rozhodnout během dvou týdnů.

I někteří rakouští právníci však přiznávají, že Rakousko nemá mnoho šancí případný proces proti Česku prosadit, ačkoliv se už o to několikrát pokusilo. - více zde

Melcký protokol totiž není z právního hlediska mezinárodní smlouva a jeho případné nedodržení není soudní cestou napadnutelné.

Prakticky jediná soudní instance, která přichází v úvahu, tedy Mezinárodní soudní dvůr v Haagu, se případnou žalobou nemůže zabývat, pokud s tím nevysloví souhlas obě strany sporu. Dohoda z Melku se navíc nestala ani součástí práva Evropské unie.

Text, který rakouští poslanci schválili, vychází z předpokladu, že Česko nedávnou kolaudací Temelína porušilo takzvanou dohodu z Melku o bezpečnostním dialogu mezi Rakouskem a ČR.

Praha zatím vyčkává
České ministerstvo zahraničí zatím vyčkává - chce nejprve znát reakci rakouských ministrů, protože partnerem pro jednání na této úrovni je vláda, nikoliv parlament.

Na ministerstvu také panuje obava, aby usnesení rakouského parlamentu neomezilo vzájemný dialog. Zvažuje, jestli lze za těchto okolností v rozhovorech s Rakouskem pokračovat.

Podle ministerstva zahraničí dostala rakouská strana ve shodě s melckou dohodou všechny materiály potřebné ke kolaudaci temelínské elektrárny, a to včetně informací o bezpečnostních opatřeních.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video