Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rakouští odpůrci Temelína opět obsadí hranice

  10:57
Rakouští odpůrci jihočeské jaderné elektrárny Temelín opět obsadí česko-rakouské hranice. Od pátku 16. února bude dva dny neprůjezdný hraniční přechod Dolní Dvořiště. "Blokádu zahájíme 16. února v 15 hodin a potrvá do 18. února 18 hodin," řekl mluvčí Hornorakouské platformy proti atomovému nebezpečí Josef Pühringer. Nevyloučil, že kromě Dolního Dvořiště budou z rakouské strany blokovány i Studánky a Přední Výtoň.
Blokády by podle něj mohlo odvrátit pouze výslovné prohlášení české strany, že znovu nespustí temelínský reaktor a umožní celkové zkoušky vlivu na životní prostředí.

Uzavřou-li odpůrci Temelína hranice, unie zasáhne
Když rakouští odpůrci Temelína obnoví blokády česko-rakouských hranic, zahájí Evropská komise proti Rakousku řízení. Oznámil to komisař EU pro rozšíření Günter Verheugen po prosincových jednáních v Melku. Blokáda by mohla být interpretována jako porušení dohody, řekl evropský komisař. "K blokádám není důvod, a pokud opět začnou, tak není ani dohoda," dodal.

Rakouští odpůrci elektrárny rovněž požadují předložení kompletní projektové dokumentace a posouzení alternativních řešení provozu elektrárny. Dalším požadavkem je zapojení rakouské a německé veřejnosti do celého procesu včetně předkládání námitek. Pak by mělo následovat časově neomezené slyšení, na kterém se tyto námitky projednají.

"Kvůli tomu, že česká strana stále porušuje dohodu z Melku ohledně prosazení celkové zkoušky vlivu Temelína na přírodu, uskuteční se ve dnech 16.-18. února blokády hraničních přechodů s ČR v Horních Rakousích," řekl už v pondělí Pühringer. V závěru loňského roku dohodu podepsali v dolnorakouském Melku za účasti komisaře Evropské unie Güntera Verheugena český premiér Miloš Zeman a spolkový kancléř Wolfgang Schüssel. Ta mimo jiné předpokládá uskutečnění prověrek Temelína do konce května nebo začátku června a zapojení Evropské komise do celého procesu. Předsedové vlád se dále zavázali udělat všechno pro zajištění volného pohybu osob a zboží mezi oběma státy.

"Bohužel se potvrzuje dojem, že česká vláda nechce plně realizovat tu část dohody z Melku, která pojednává o prověrce vlivu elektrárny na životní prostředí, a Miloš Zeman coby končící premiér se zřejmě nechce nebo nemůže prosadit proti ministrovi průmyslu Miroslavu Grégrovi", uvádí se v pondělním prohlášení představitele Rakousko-českého antiatomového výboru Otto Gumpingera.

Protitemelínské iniciativy přerušily blokády hraničních přechodů s Českou republikou v závěru loňského roku, aby umožnily pokračování mezivládních jednání. Jejich vyvrcholením bylo právě uzavření dohody v Melku.

V Temelíně se opravuje
V Temelíně nyní pokračují práce na opravě poškozeného přívodního potrubí k turbíně elektrárny. Obsluha současně připravuje reaktor prvního bloku k opětovnému nastartování. Poté budou pokračovat další testy turbíny. Ty by podle mluvčího elektárny Milana Nebesáře mohly začít kolem 20. února.


Co mimo jiné řekl ministr Grégr pro deník Právo:
Temelín je jedna z nejmodernějších jaderných elektráren na světě.

Pokud má někdo představu, že jsme včera slezli ze stromu a zdejší ministr průmyslu má mosazný kroužek v nose, je na omylu.

Nejsem přesvědčen, že Temelín je poslední elektrárna svého druhu. Naopak si myslím, že Temelín s americkým systémem řízení v mnohém předběhl svou dobu. Lehkovodní reaktor není odepsaný. Ještě se jich postaví mnoho, když ne v ČR, tak jinde.

Temelín je dílo, před kterým by měl každý soudný člověk pokleknout a vyjádřit úctu všem českým technikům a dělníkům, kteří se na výstavbě podíleli.

Potíže provázejí rozjezd každého velkého technologického celku. Zkušební provoz slouží k jejich odhalení a vyřešení.

Grégr: Temelín je jednou z nejmodernějších elektráren na světě
Český ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr trpí úplnou ztrátou smyslu pro realitu, reagovala ekologická mluvčí rakouských opozičních sociálních demokratů Ulrike Simová na ministrova vyjádření, která učinil pro pondělní deník Právo.

Grégr v něm označil jihočeskou elektrárnu Temelín za jednu z nejmodernějších jaderných elektráren na celém světě. Hornorakouský zemský hejtman Josef Pühringer dokonce prohlásil, že Grégrova slova jsou projevem absolutní ignorance.

"Právě nedávno zveřejněné detaily jako například 45 centimetrů dlouhá trhlina na přívodním potrubí páry a nesmírná série nehod jakož i odstavení reaktoru kvůli nedořešeným problémům s turbínou mluví jinou řečí. Grégrova prohlášení se zdají být zoufalým pokusem trochu vylepšit obraz nehodové jaderné elektrárny," zdůraznila mluvčí Simová.

Je to projev naprosté ignorance, říká o Grégrových slovech Pühringer
Simové se nelíbí ani prohlášení Grégra, že před temelínským reaktorem by měli lidé padnout na kolena. Projevování pocty konstruktérům může být podle ní pouze špatný masopustní vtip.

"Odpovědí na Grégrova prohlášení je elektrárna sama, která je kvůli technickým problémům již týdny odstavena a v níž jedna porucha stíhá druhou," uvedl odpoledne Pühringer. Tvrzení o jedné z nejmodernějších jaderných elektráren světa může tedy podle něj být pouze projevem naprosté ignorance.

"Grégr se zřejmě snaží zachránit provozovatele elektrárny před ztrátou reputace. Rakousko si ale rozhodně nedá líbit žádné další provokace. Pokud nebude brzy na stole seriózní koncepce uskutečnění důkladné ekologické prověrky Temelína, pak už nemohu za nic ručit," prohlásil hornorakouský hejtman.

DOHODA Z MELKU

1. Zřízení "horké informační linky", po které se za využití stávajících komunikačních tras česká strana zavazuje poskytovat Rakousku pět kategorií informací o jaderné elektrárně Temelín, počínaje tiskovými prohlášeními přes nejaderné závady až po případné úniky radioaktivních materiálů.

2. Systém včasného varování pro případ mimořádné události či havárie v Temelíně. V podstatě jde o to, že rakouská strana bude připojena na systém, který si pro vlastní potřeby včasného varování buduje česká strana. Realizace do března 2001.

3. Energetické partnerství, jehož cílem je spolupracovat při zavádění obnovitelných energetických zdrojů a metod přispívajících k úsporám energie.

4. Bezpečnostní otázky kolem Temelína. Komisař EU pro rozšíření Günter Verheugen má z pověření obou stran sestavit trilaterální komisi odborníků z Česka, Rakouska a EU, která by prostudovala ve Vídni rakouské námitky a pak v Praze a Temelíně české odpovědi a fakta.

5. Přezkoušení vlivu Temelína na životní prostředí se uskuteční za účasti odborníků Evropské komise a podle stávajících direktiv EK. Česká strana se dobrovolně zavazuje probíhající prověrku 78 projektových změn uskutečněných v Temelíně rozšířit na přezkoušení celé elektrárny.

6. Obě strany se zavazují dokončit tyto prověrky do konce května až začátku června 2001; do té doby nebude zahájeno komerční využívání elektrárny.

7. Volný pohyb zboží a osob musí být zajištěn a dodržován. Obě strany se zavazují zdržovat se veřejných prohlášení nebo politických kroků, které by podlamovaly zahájený dialog mezi českou a rakouskou vládou na téma Temelín.

8. Rozšíření EU: obě strany potvrzují důležitost tohoto procesu a s ním spojeného předběžného uzavírání jednotlivých kapitol o podmínkách vstupu ČR do EU. Konstatují však, že vzhledem k množství nevyřešených témat kolem Temelína nelze očekávat uzavření kapitoly energetika v nejbližších měsících.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Ivan Korčok těsně zvítězil v prvním kole prezidentských voleb na Slovensku

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Agrofertu kontrolují kalhotky, zda tam zaměstnankyně nemají řízek, řekl Babiš

20. března 2024  17:05

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci popřel, že by v holdingu Agrofert byli...

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Méně sněhu, více dešťů. Doklad toho, jak extrémně teplá letošní zima byla

28. března 2024  11:45

Letos v zimě, tedy od prosince do února, spadlo v Česku o dvě třetiny více srážek, než je průměr za...

Daňová Kobra slaví 10 let. Dokázala zabránit ztrátě 16 miliard korun

28. března 2024  10:59,  aktualizováno  11:34

Projekt Daňová kobra zaměřený na boj s daňovými úniky zabránil za deset let své existence ztrátám...

Zemanův stav se zlepšuje, na propuštění je však pořád brzy, uvedla nemocnice

28. března 2024  11:13,  aktualizováno  11:20

Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana, který je od poloviny března v motolské nemocnici,...

Násilí v Bruselu se vymyká kontrole, nasazení armády úřady zatím odmítají

28. března 2024  11:16

V belgické metropoli přibývá útoků souvisejících s drogovými zločiny. Při dvou střelbách, které se...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...