Rakouský lobbista Alfons Mensdorff-Pouilly

Rakouský lobbista Alfons Mensdorff-Pouilly | foto: Reuters

Nad gripeny se zavírá voda, rakouský lobbista je podle soudu nevinný

  • 4
Ani rakouská justice nebyla schopna prokázat lobbistovi Alfonsovi Mensdorff-Pouillymu uplácení a praní špinavých peněz. Systém úplatků byl natolik propracovaný, že klíčové osobě korupční aféry kolem gripenů nelze vinu prokázat.

Rakouský soud ve Vídni zprostil podnikatele a lobbistu Mensdorffa-Pouillyho obžaloby z praní špinavých peněz. Za falšování důkazů mu udělil symbolickou dvouměsíční podmínku. Rozsudky nejsou pravomocné, lobbista podmínku sice přijal, obžaloba se ale odvolala.

Soudce Stefan Apostol ve zdůvodnění verdiktu uvedl, že nepovažuje za prokázanou lobbistovu údajnou korupční činnost. Dodal ale, že výpovědi obžalovaných zcela neodpovídají skutečnosti.

"Když je něco pravděpodobné, tak to není dostačující. Nevedli jsme žádný monstrproces," prohlásil soudce Apostol a a dodal, že právní zásada v pochybnostech ve prospěch obviněného získala v tomto procesu nový rozměr.

Kavanovo svědectví

Nejkonkrétnějším svědectvím v kauze gripenů zůstane paradoxně výpověď bývalého českého ministra zahraničí Zemanovy vlády Jana Kavana, který promluvil v rozhovoru s novináři švédské televize. Žurnalisté se vydávali za zaměstnance bezpečnostní agentury, která má zabránit vyšetření případu.

"Fakt, že peníze měnily vlastníky, byl velmi dobře znám v parlamentu jako tajemství sdílené mnoha lidmi," prohlásil mimo jiné před pěti lety Kavan, který také dodal, že úplatky šli politickým stranám a lidem napříč politickým spektrem.

Nad gripeny se zavírá voda. Jediné, čeho je možné v tuto chvíli docílit, je aby se tato a podobné kauzy už neopakovali a aby lidé jako Mensdorff-Pouilly byli už příště bez práce.

Soud Mensdorffa-Pouillyho zbavil také dalšího obvinění, že třikrát nepravdivě vypovídal před dvěma parlamentními vyšetřovacími výbory. Spolu s lobbistou byl kvůli praní špinavých peněz souzen jeho poradce Kurt Dalmat, který byl rovněž osvobozen.

Vyšetřování zmařila dohoda

"Ta věc smrdí, ale ne dost," prohlásil podle rakouského deníku Kurier soudce a lakonicky tak shrnul celý případ, který se táhne už víc než deset let. Vše začalo ve chvíli, kdy začalo Česko, Maďarsko a Rakousko uvažovat o přezbrojení svého letectva.

Obžaloba tvrdila, že podnikatel získal od britského zbrojního koncernu BAE Systems přes spletitou síť firem 12,6 milionu eur (318 milionů korun) na ovlivňování armádních zakázek ve střední a východní Evropě.

Samotného Rakouska se konkrétní kauza gripenů dotkla nejméně. Vídeň se narozdíl od Budapešti a Prahy rozhodla pro eurofightery a korupční aféra spojená s nimi přímo na Mensdorffa-Pouillyho nemíří.

Naději na vyšetření uplácení v kauze gripenů však nezhatil rakouský soud, ale v roce 2010 britská justice. Ta se dohodla s koncernem BAE, který přiznal uplácení v Česku a dalších zemích, zaplatil pokutu 300 miliónů liber a zabránil tak došetření konkrétních příjemců úplatků a rozkrytí systému ve státech, kam úplatky putovaly.

Rakouská prokuratura a policie už tak jenom paběrkovali a není divu, že nedokázali uspět. V podobné situaci se ocitli i čeští policisté a státní žalobci.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video