Rakouský policista pozdravil maďarského motoristu „Heil Hitler“

Rakouský policista pozdravil maďarského motoristu „Heil Hitler“ | foto: Policie ČR

Rakouský policista pozdravil Maďara „Heil Hitler“, skončil s podmínkou

  • 120
Maďarského motoristu letos v dubnu zaskočil rakouský policista, který ho při dopravní kontrole nedaleko hranic uvítal nacistickým pozdravem „Heil Hitler“. Devětadvacetiletý strážník si za takové chování odnesl od soudu v Eisenstadtu podmíněný devítiměsíční trest vězení.

Obžalovaný popírá, že by takto řidiče při kontrole v obci Nickelsdorf oslovil. Avšak druhý policista, který s ním pracoval a kolegovo jednání oznámil úřadům, trvá na tom, že „ta slova slyšel na sto procent“.

Rozsudek ještě není pravomocný a provinilec - z pohledu prvoinstačního soudu - má možnost se odvolat.

Odsouzen byl za porušení zákona proti jednání a výrokům nacistického charakteru. Za takovéto delikty může být v Rakousku udělen trest až desetiletého odnětí svobody.

Policistův advokát podle agentury AFP tvrdil, že jeho klient „jistě vyslovil pěkně hloupou poznámku, ale pro zasmání“. „Nic zlého tím nemyslel,“ ujišťoval. Žádný z osmi členů porotního soudu s ním ale nesouhlasil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video