ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Rakušané zachránili pětici silně podchlazených Čechů, přecenili své síly

  • 11
Dva české skialpinisty a tři turisty na sněžnicích v noci na sobotu zachránila rakouská horská služba ve Stubaiských Alpách. Po rozsáhlé pátrací akci je silně podchlazené převezla do nemocnice.

Pětice turistů - čtyři ženy a jeden muž ve věku 20 až 25 let - ztratila po setmění orientaci a v důsledku vyčerpání nebyla schopna pokračovat, informovala v sobotu s odvoláním na policii agentura APA. Jeden ze skupiny proto zavolal na tísňovou linku.

Práci záchranářů komplikovalo nepříznivé zimní počasí, vysoký stupeň lavinového nebezpečí a také skutečnost, že se skupina rozdělila na dvě části. Problémy způsobovaly i potíže s porozuměním a špatný signál pro mobilní telefony.

Tři lidi záchranáři objevili v pátek pozdě večer. Zbylí dva turisté si na záchranu museli počkat až téměř do půlnoci, pracovníci horské služby je nalezli v nadmořské výšce kolem 2000 metrů. 

Do bezpečí se je podařilo dostat až po několika hodinách, následně byli převezeni do nemocnice v Hallu u Innsbrucku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video