Prezidentský kandidát FPÖ Norbert Hofer volil v domovském Pinkafeldu (22....

Prezidentský kandidát FPÖ Norbert Hofer volil v domovském Pinkafeldu (22. května 2016). | foto: Reuters

Hoferova strana napadla volbu prezidenta, vadí jí korespondenční hlasy

  • 119
Svobodná strana Rakouska (FPÖ) podala oficiální protest proti výsledku prezidentských voleb. Její kandidát Norbert Hofer v nich těsně neuspěl kvůli korespondenčním hlasům. Vedení strany si po volbách stěžovalo, že porušují zásadu tajné volby. Výsledek nakonec FPÖ napadla u ústavního soudu.

Končícího prezidenta Heinze Fischera má podle oficiálních výsledků voleb na začátku letošního července nahradit Alexander Van der Bellen ze Strany zelených. K urnám necelých 73 procent voličů, rekordních 744 tisíc Rakušanů hlasovalo korespondenčně.

Pro vítěze voleb hlasovalo 50,3 procenta lidí, kteří přišli k urnám. Hofer získal 49,7 procenta hlasů, v přepočtu o pouhých 31 026 hlasů méně. O výsledku rozhodly právě korespondenční hlasy, před jejich započítáním těsně vedl právě Norbert Hofer (o výsledku čtěte zde).

Samotný neúspěšný kandidát po volbách přiznal porážku, poblahopřál Van der Bellenovi a prohlásil, že výsledky zpochybňovat nebude. Oficiální protest nakonec podal předseda FPÖ Heinz-Christian Strache.

„Nebýt volebních nesrovnalostí, Norbert Hofer se mohl stát prezidentem,“ prohlásil Strache na tiskové konferenci. „Necítíme se ukřivdění, ale jde o demokracii,“ prohlásil. Strana podle něj zpochybňuje celkem 573 tisíc korespondenčních hlasů.

08.června 2016 v 10:20, příspěvek archivován: 08.června 2016 v 11:01

Anfechtung der Bundespräsidenten-Stichwahl durch Heinz-Christian Strache beim Verfassungsgerichtshof eingetroffen. #VfGH #bpwahl16 #bpw16

Spis, kterým FPÖ napadá výsledky květnových prezidentských voleb, má 150 stran. Svobodní poukazují na různé nesrovnalosti, které se týkají především hlasovacích lístků, uvedl mluvčí soudu Christian Neuwirth.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video