Rakouský vicekancléř Heinz-Christian Strache z FPÖ

Rakouský vicekancléř Heinz-Christian Strache z FPÖ | foto: AP

Za videem, kvůli kterému padla rakouská vláda, stojí právník z Vídně

  • 263
K videu z Ibizy, na kterém bývalý rakouský vicekancléř Heinz-Christian Strache domlouval spolupráci s Ruskem, se přihlásil vídeňský právník Ramin Mirfakhrai. V pátek médiím napsal, že mu šlo o demokracii. Kvůli skandálu padla rakouská vláda a Strache skončil i jako šéf protiimigračních svobodných (FPÖ).

Mirfakhrai, který se k případu vyjádřil prostřednictvím svého právníka, odmítá, že by se dopustil jakéhokoliv trestného činu. Tvrdí, že video pořízené v roce 2017 na Ibize bylo projektem motivovaným občanskou společností, při němž se využily prostředky investigativní novinařiny. 

K nim podle něj patří právě i utajené nasazení kamer, jehož cílem je odhalovat nepravosti. Právník také zdůrazňuje, že postupoval podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a zohlednil jak demokraticko-politické, tak právní aspekty svého jednání.

Na videu, o jehož původci se dlouho spekulovalo, Strache mimo jiné naznačuje údajné ruské investorce, že jí pomůže získat zakázky na výstavbu silnic, pokud ona pomůže k volebnímu úspěchu FPÖ. Skandál s nahrávkou vedl k rozpadu vládní koalice lidovců (ÖVP) kancléře Sebastiana Kurze a svobodných. Alpská republika nyní směřuje k předčasným volbám.

Strache v pátek, tedy týden po zveřejnění videa v německých médiích, vydal prohlášení, v němž video označil za „nezákonně a tajně“ natočené. Zároveň podal trestní oznámení na tři lidi, kteří se podle něj podíleli na vzniku videa a jeho předání německému týdeníku Spiegel a deníku Süddeutsche Zeitung.

Jak padlý rakouský vicekancléř na Ibize rokoval o podpoře ruských oligarchů

Jedním z těchto tří lidí je podle serveru listu Kurier právě Mirfakhrai, dalšími zřejmě mnichovský detektiv a žena, která se vydávala za neteř ruského oligarchy. 

Strache ve videoprohlášení připouští, že se za své chování a výroky stydí. Zdůraznil však, že video, z něhož se na veřejnost dostala sedmiminutová sekvence, neodráží celý kontext sedmihodinové schůzky. 

Za absurdní pak označil zprávy, že v některých sekvencích je zachycen při užívání drog a při sexuálních aktech. Zveřejnění videa krátce před evropskými volbami Strache označil za cílený útok na vládu země, na její suverenitu a na právní stát. Německá média už dříve toto tvrzení jasně odmítla.

Vídeňský právník Mirfakhrai (vpravo):

Rakouský prezident Van der Bellen po skandálu jmenoval nové členy rakouské vlády (22. 5. 2019):

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video