Živoucí peklo, píší v zahraničí. Rakousko vyslalo záchranáře, zasahují i Slováci

  • 145
Rakousko poslalo kvůli děsivému tornádu, které se přehnalo jižní Moravou, do oblasti záchranáře, včetně vrtulníků. Zemská vláda Dolního Rakouska uvedla, že pro zraněné připravila místo v nemocnicích, pomoc nabídlo také Slovensko, Chorvatsko nebo Polsko. Zahraniční média situaci na jihu Česka popsala jako „živoucí peklo“, „válečnou zónu“ či „apokalypsu“.

„Do oblasti jsme poslali více jak třicet sanitek a vozidel rychlé lékařské pomoci,“ uvedl podle listu Kronen Zeitung  ve čtvrtek pozdě večer mluvčí dolnorakouského Červeného kříže Andreas Zenker.

Rakušané poslali i dva vrtulníky Christophorus, pokud by bylo potřeba více dobrovolníků, ve Waldviertelu a Weinviertelu jsou připraveni pomoci. 

Zemská vláda dolního Rakouska slíbila pomoc. Pro přijetí pacientů jsou k dispozici všechna traumatologická oddělení ve Weinviertelu i v nemocnicích St. Pölten a Wiener Neustadt. „Naše soustrast patří obětem a rodinám obětí“ uvedl v pátek rakouský kancléř Sebastian Kurz. 

Kvůli následkům bouřek s krupobitím a tornáda, které zasáhly hlavně Hodonínsko a Břeclavsko, zemřelo nejméně pět lidí. Zdravotníci v nemocnicích ošetřili přes 150 zraněných. Zničené jsou stovky domů, auta nebo úroda na polích a zahradách.

Ze zahraničí dorazili záchranáři i vrtulníky

Pomoc nabídlo i Slovensko. „V této souvislosti byli na hasičskou stanici do Kútov přesunuti hasiči z Bratislavy a Trnavy, kteří jsou připraveni českým kolegům pomoci,“ informoval slovenský Hasičský a záchranný zbor. 

Podporu českým obcím a jejím obyvatelům večer vyjádřila také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Rozsah škod, materiálních i lidských, je nepředstavitelný a přeji našim sousedům mnoho sil, které budou potřebovat na vyrovnání se s následky pohromy,“ napsala v prohlášení.

Premiér Andrej Babiš ve čtvrtek potvrdil zapojení rakouských a slovenských záchranářů. 

„Na místě už byly dva vrtulníky rakouské záchranky. Přistály na parkovišti na dálnici D2, kde si lékaři převzali pacienty. Rakousko poslalo dvacet sanitek a dva záchranné vrtulníky. Je tam i slovenská záchranka,“ popsal. 

Podle slovenského premiéra Eduarda Hegera v Česku zasahovalo po ničivých bouřích a krupobití sedm slovenských sanitek. Slovenské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že nemocnice v Bratislavě, na Myjavě, Skalici a Malacky jsou připraveny přijímat pacienty.

Nabízíme i ubytování, zní ze Slovenska

Slovenský ministr sociálních věcí Milan Krajniak v pátek rovněž nabídl Česku pomoc s ubytováním lidí. Slovensko má volné kapacity ubytování pro děti z dětských domovů, dále pro celé rodiny a svá zařízení sociálních služeb nabízejí i Bratislavský a Trnavský kraj. 

„Všude v zařízeních jsme připraveni spolu s kolegy odborníky poskytnout komplexní psychologickou a poradenskou pomoc,“ napsal ministr. Dodal, že s nabídkou pomoci již kontaktoval svou českou kolegyni Janu Maláčovou. 

Na sociální síti Slováci také ohlásili v rámci pomoci Česku například sbírky hygienických potřeb, oblečení, dek a dalšího zboží. Jeden z kosmetických salonů v příhraničí s Českem zase slíbil, že dnešní tržbu věnuje na pomoc postižené oblasti v Česku.

Pomoc nabízí Polsko i Chorvatsko

Pomoci je připraveno i Polsko. Ministr zaraničí Zbigniew Rau vyjádřil jižní Moravě soucit. „Chtěl bych dát najevo, že soucítím se všemi zraněnými a jejich rodinami. Polsko je solidární a je připraveno pomoci,“ napsal. 

Podle zpravodajského portálu PolsatNews.pl schválil premiér Mateusz  Morawiecki vyslání polských hasičů na pomoc do Česka. 

Pomoc s odstraňováním následků řádění tornáda nabídl ov pátek opoledne také Chorvatsko. „Ministerstvo vnitra a civilní ochrana jsou v kontaktu s českými úřady ohledně poskytnutí pomoci. V těchto náročných časech může Česko počítat s naší podporou a solidaritou,“ uvedl  Andrej Plenković chorvatský premiér.

Peklo na zemi, píší v Británii

Britský list The Guardian označil situaci na jižní Moravě za „živoucí peklo“. „Ničivá bouře zdecimovala polovinu obce Hrušky. Na záběrech z místa jsou vidět zničená auta, vyvrácené stromy a dým,“ uvedl list s tím, že bouře udeřila také na sousední Polsko, kde v kraji Malopolsko poškodila několik střech a zranila jednoho člověka.

Deník The Sun napsal, že scéna v Břeclavi připomíná „válečnou zónu“. „Tornádo roztrhalo domy na kousky. Specialisté nyní hledají v troskách přeživší,“ uvedl deník. Podobně jako další média ocenil, že Čechům vyrazili na pomoc slovenští a rakouští záchranáři.

Stanice BBC zprávu vydala s titulkem: „Smrtící tornádo se přehnalo českými vesnicemi“. Nejhůře zasažená místa podle ní připomínají „válečnou vřavu“. „Kostel v Hruškách je bez věže, základní škola už nemá střechu a izolaci, zůstaly jen obvodové zdi,“ líčí živelnou katastrofu.

O živelné katastrofě na jižní Moravě informuje také kanadská stanice CBC, která podotýká, že tornáda jsou v Česku velmi vzácná. „Rychlost tornáda dosahovala 267 až 322 kilometrů v hodině. To z něj dělá nejsilnější tornádo v moderní historii střední Evropy,“ uvedla stanice.

Situace připomíná válku, líčí Bild

„Tornádo se prohnalo Českem, nechalo za sebou mrtvé a zraněné,“ napsal o události německý deník Bild, jenž zprávu umístil na první místo svého webu. Situaci na místě rovněž přirovnal k válce. „Na místo vyrazili psovodi, kteří hledají lidi pohřbené v budovách,“ napsal.

Německý deník Focus uvádí, že jižní Morava je známá svými vinicemi a že tornádo mimo jiné „miliónově“ poničilo Valtický zámek, který je na seznamu světového dědictví UNESCO. „Všechno, co má ruce a nohy, tam jede,“ cituje též deník českého ministra vnitra Jana Hamáčka.

Devastující bouři se věnují i francouzská média. List Le Monde si všímá, že na Hodonínsku se kvůli bouřkám převrátil autobus. Server France24 označil devastaci v Hruškách za „zcela zdrcující“.

Srbský zpravodajský web novosti.rs v titulku píše o „apokalyptické scéně v Česku“. O postižených oblastech píše, že „vypadaly, jako kdyby to byly provincie v Sýrii, kde hřmí válka, a ne region v srdci Evropy.“

Situaci k apokalypse přirovnávají i slovenské Hospodárske noviny. Deník SME s odkazem na české meteorology uvádí, že pravděpodobně šlo o nejsilnější tornádo v novodobé historii Česka.

Země vyjadřují soustrast rodinám obětí

„Spojené království vyjadřuje hlubokou soustrast rodinám mrtvých, zraněných a těm, kteří přišli o domovy,“ napsal na Twitteru v pátek dopoledne velvyslanec Velké Británie v Česku Nick Archer.

Soustrast vyjádřila také americká ambasáda. „Naše srdce jsou dnes na jižní Moravě. Vyjadřujeme hlubokou soustrast blízkým obětí a upřímnou soustrast všem, kterým tato smrtící bouře změnila život.“

S kondolencemi se přidal i Izrael, jenž popřál zraněným brzké uzdravení. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba napsal, že ho informace o katastrofě velmi zasáhla. „Ukrajina v této těžké době stojí za našimi českými přáteli,“ uvedl na Twitteru.  

Zarmoucení nad tragickou událostí vyjádřil rovněž bulharský ministr zahraničí Svetlan Stoev. „Po nočním nečase k nám dorazily stěží pochopitelné obrazy zkázy,“ uvedl rakouský prezident Van der Bellen.

„Vyjadřujeme soustrast s oběťmi a jejich příbuznými. Záchranáři podali v těchto situacích nadlidský výkon. Sousedky a sousedé si pomáhají navzájem. Jim všem patří můj velký dík,“ dodal. 

Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek na Twitteru všem zahraničním politikům za vyjádření soustrasti poděkoval.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video