Rakousko čekají předčasné volby, Kurz vypověděl koaliční smlouvu s FPÖ

  7:54aktualizováno  21:30
Rakouský kancléř Sebastian Kurz oznámil ukončení vládní koalice se Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ). Zároveň sdělil, že prezidentovi navrhl, aby co nejdříve vypsal předčasné parlamentní volby. Kurz tak reagoval na vládní krizi, kterou vyvolala aféra kolem vicekancléře a předsedy FPÖ Heinze-Christiana Stracheho.

Rakouský vicekancléř a předseda protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz-Christian Strache už odpoledne oznámil odchod z obou politických funkcí. Stalo se tak poté, co německá média zveřejnila videonahrávku, na níž s údajnou příbuznou ruského oligarchy jedná o politické podpoře své strany výměnou za zajištění státních zakázek. Lidovecký předseda vlády Kurz jeho rezignaci na post vicekancléře přijal.

Podle rakouského prezidenta  Alexandra Van der Bellena jsou předčasné volby jedinou cestou, jak obnovit důvěru v instituce. O dalších krocích bude jednat s kancléřem v neděli.

Šéf opoziční Sociálně demokratické strany Rakouska (SPÖ) Christian Kern podle Reuters už řekl, že vypsání předčasných voleb jeho strana nebude bránit, pokud se příslušný návrh ocitne v parlamentu.

Kancléř Kurz novinářům podle agentury APA řekl, že koalici své Rakouské lidové strany (ÖVP) s FPÖ při prvním pochybení nevypověděl. „Ale po včerejším (pátečním) videu musím zcela upřímně říci, že co je moc, to je moc,“ dodal premiér.

Opozice předčasné volby vítá

Za nestabilitu v Rakousku je podle opozičních sociálních demokratů (SPÖ) zodpovědný kancléř Kurz, který do vlády populistické Svobodné přizval. Na předčasné volby, které zemi čekají, jsou sociální demokraté podle své šéfky Pamely Rendiové-Wagnerové připraveni.

Rendiová-Wagnerová v rozhovoru s veřejnoprávní televizí ORF prohlásila, že Kurzův projekt selhal. „Nemůže se zbavit zodpovědnosti za selhání a za to, že zemi do této nestabilní situace přivedl,“ poznamenala s tím, že si to Rakousko nezasloužilo. Před FPÖ podle ní sociální demokraté vždy varovali. 

Svobodní, s nimiž ale v minulosti vládla i SPÖ, by podle osmačtyřicetileté političky neměli být koaličním partnerem pro žádnou další stranu. Povolební spolupráci s nimi vyloučila.

Ještě výrazně pozitivněji než SPÖ, která během dne nepožadovala předčasné volby, Kurzovo rozhodnutí ukončit kvůli skandálu koaliční vládu přijala další opoziční strana NEOS. Podle liberálního uskupení, které také vidí velkou část zodpovědnosti u Kurze, utrpělo Rakousko velké škody a po „neslavném konci nezodpovědné koalice“ musí následovat radikální krok - tedy nové volby.

Co rozhodlo o rozpuštení koalice

Video zveřejnil německý deník Süddeutsche Zeitung a zpravodajský magazín Der Spiegel, podle kterého se jednalo o léčku na politiky z FPÖ. Zachycuje schůzku lídra svobodných před parlamentními volbami s domnělou rodinou ruského oligarchy na Ibize. Spekuluje se však také, že šlo o léčku německého satirika Jana Böhmermanna.

Plná verze videa, na kterém se na Ibize baví údajná dcera ruského oligarchy se Strachem (v německém jazyce):

Strache připustil, že se setkání v povznesené náladě uskutečnilo, ale údajně v rozhovoru poukazoval na nutnost dodržení rakouských zákonů.

Z videa vyplývá, že nynější rakouský vicekancléř nabízel veřejné zakázky rodině údajného ruského oligarchy, pokud jeho straně dopomůže k volebnímu úspěchu a FPÖ se dostane k vládní odpovědnosti.

Svobodní jsou v Rakousku součástí vládní pravicové koalice, pro kterou současný skandál podle agentury DPA znamená dosud největší zátěžovou zkoušku. 

Strache rezignoval na obě funkce, nahradit ho měl Hofer

Strache po jednání s Kurzem nabídl svojí rezignaci, kterou kancléř přijal. Opoziční sociální demokraté hovoří o „možná největším politickém skandálu druhé republiky“. „Spolkový kancléř Kurz má jedinou možnost: Jít ke spolkovému prezidentovi,“ řekla šéfka SPÖ Pamela Rendiová-Wagnerová. 

Podle agentury DPA se nejprve jako o možném nástupci Stracheho ve vládě mluvilo o někdejším prezidentském kandidátovi FPÖ Norbertu Hoferovi, který v kabinetu řídí resort dopravy. 

Strache řekl, že skončí také ve funkci předsedy FPÖ a ve funkci předsedy strany i ve funkci vicekancléře ho nahradí právě Hofer. Toho však podle televize oe24 na pozici vicekancléře odmítal právě Kurz. Spekulace stanice, že lidovci budou preferovat předčasné volby, se v sobotu večer potvrdila. 

Spekuluje se o léčce na rakouské svobodné

Rakouská média v pátek večer také naznačila, že tím, kdo na Stracheho a nynějšího šéfa parlamentní frakce FPÖ Johanna Gudenuse, který ve vile na Ibize rovněž byl, léčku nastražil, mohl být německý satirik Böhmermann. 

Lídr kandidátky svobodných do eurovoleb a poslanec v Evropském parlamentu Harald Vilimsky tvrdí, že Stracheho skandál prospívá německé kancléřce Angele Merkelové a šéfovi Evropské komise Jeanu-Claudeovi Junckerovi Junckerovi. Je třeba se ptát, kdo za videem stojí, míní.

Komik, který se do širšího povědomí veřejnosti za hranicemi Německa zapsal satirickou básní na tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, totiž již letos v dubnu hovořil o některých detailech ze setkání Stracheho s domnělou členkou rodiny ruského oligarchy. Tehdy jeho slova diváci považovali za vtip, napsala agentura APA.

„Zatímco si vy užíváte galavečera, pijete sekt, jíte fajnové řezy a s šarmem se pokoušíte nedat Gernotovi Blümelovi (rakouskému ministrovi zodpovědnému za umění a kulturu, pozn. ČTK) znát, jak moc jím opovrhujete... já se povaluju docela zkoksovaný a natankovaný Red Bullem s několika obchodními partnery z FPÖ v jedné vile ruských oligarchů na Ibize a vyjednávám o tom, jestli a jak bych mohl převzít noviny Kronen Zeitung, abych mohl veřejné mínění v Rakousku dostat na svou stranu,“ řekl tehdy divákům na udílení filmových cen komik Böhmermann. Zároveň dodal, že o tom ale „bohužel ještě nemůže mluvit“.

Dubnový proslov německého komika, který všichni vnímali jako satiru, tak podle rakouských médií obsahoval všechna důležitá fakta zveřejněné kauzy, která by mohla přivodit pád rakouské vlády - FPÖ, vilu na Ibize, ruské oligarchy i snahu ovlivnit veřejné mínění pomocí listu Kronen Zeitung.

Böhmermann se zatím ke spekulacím, že léčku na nynějšího kancléře mohl navléci on, nevyjádřil. Na svém twitteru v pátek zveřejnil pouze video s písní skupiny Vengaboys „We’re Going to Ibiza!“.

Video začalo podle listu Kurier prověřovat rakouské státní zastupitelství, které si vyžádalo celý více než šestihodinový zázam.

Údajná investorka slibovala pomoc před volbami

Žena na záznamu říká, že chce v Rakousku investovat přibližně čtvrt miliardy eur (téměř 6,5 miliardy korun) a několikrát naznačila, že jde o černé peníze. Strache a Gudenus přesto v rozhovoru pokračovali kolem šesti hodin a hovořili o možnostech investování v Rakousku, uvedl Der Spiegel.

Video zachycuje Stracheho, Gudenuse, jeho ženu, dalšího muže hovořícího německy a ženu, která na záznamu hovoří především rusky a anglicky.

Údajná ruská investorka mimo jiné naznačila, že chce získat významný podíl v nejčtenějším rakouském listu Kronen Zeitung a poté prostřednictvím zpravodajství v listu podpořit FPÖ ve volební kampani, informoval deník Süddeutsche Zeitung.

„Pokud převezme Kronen Zeitung tři týdny před volbami a dostane nás na první místo, pak můžeme hovořit o čemkoli,“ říká ve videozáznamu Strache.

Strache ženě naznačil, že jí pomůže získat zakázky na výstavbu silnic, pokud ona pomůže k volebnímu úspěchu FPÖ. „Pak by měla založit firmu, jako je Strabag. Všechny státní zakázky, které teď dostává Strabag, pak bude dostávat ona,“ říká na záznamu Strache ženě přes prostředníka.

Strache a Gudenus kromě toho na záznamu zjevně popsali patrně ilegální systém financování strany. „Existuje pár velmi bohatých. Ti platí mezi 500.000 a půldruhým až dvěma miliony,“ poznamenal Strache k finančním darům. Peníze však neplynou FPÖ, ale jistému spolku. „Jde o všeobecně prospěšný spolek, a také nemá se stranou nic společného. Nemusíš tak nic hlásit účetnímu dvoru,“ vysvětluje dále politik.

Oba rakouští politici podle německého magazínu na dotaz připustili, že se setkání ve vile na Ibize uskutečnilo. Strache v písemné odpovědi napsal, že šlo ale o „čistě soukromé“ setkání v „uvolněné, nenucené“ dovolenkové náladě ovlivněné alkoholem.

„V tomto rozhovoru jsem u všech témat vícekrát poukázal na příslušné zákonné předpisy a nezbytnost dodržení rakouského právního pořádku,“ tvrdí Strache. To podle něj platí i pro zmiňované stranické dary a dary obecně prospěšným organizacím.

Strache doplnil, že on ani FPÖ nezískali „nikdy žádné výhody“. „Kromě toho“, píše Strache v odpovědi, „tu byla kromě okolnosti, že se během večera vypilo hodně alkoholu, i velká jazyková bariéra.“

Der Spiegel uvedl, že materiál byl magazínu a Süddeutsche Zeitung „přihrán“, ale z důvodu ochrany zdrojů neuvádí žádné údaje k jeho původu. Der Spiegel i Süddeutsche Zeitung si nechaly rozhodující pasáže přezkoumat expertem na zjišťování pravosti fotografií a digitálních záznamů.

Německá rozvědka vidí riziko ve spolupráci s Rakouskem

Německá kontrarozvědka vidí podle serveru listu Die Welt značné riziko ve spolupráci s kontrarozvědkou Rakouska. Obává se totiž možného úniku tajných informací, které sdílejí spojenci, do Ruska. Zda mají tyto obavy něco společného se současnou kauzou kolem končícího rakouského vicekancléře a šéfa rakouské protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinze-Christiana Stracheho, není zřejmé.

Šéf Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) Thomas Haldenwang podle serveru o svých pochybách o spolupráci s Rakouskem informoval v týdnu členy příslušného výboru parlamentu. Podobně kriticky se přitom údajně nevyjádřil poprvé. Oficiálně to německá kontrarozvědka komentovat nechce.

Jednou z příčin německých obav je loňská razie v rakouské kontrarozvědce (BVT), při níž policie zabavila i nosiče dat s velmi citlivými informacemi, například o pravicových extremistech. Za razií podle Die Welt stál primárně rakouský ministr vnitra Herbert Kickl (FPÖ). Právě zástupci jeho strany přitom udržují velmi úzké kontakty s Ruskem, jak ukázal i případ Stracheho.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Po lahvi rumu a bez řidičáku. Šofér před strážníky otočil auto na střechu

19. března 2024  11:23

Bez řidičského oprávnění a navíc notně opilý usedl v neděli odpoledne za volant šofér v brněnském...

Rusové kupují satelitní fotky od západních firem, odpalují podle nich rakety

19. března 2024  11:23

Rusové si cíle pro své raketové útoky na Ukrajině ověřují na základě satelitních snímků zakoupených...

Palestincům v Gaze bezprostředně hrozí hladomor, bijí na poplach OSN i USA

19. března 2024  11:04

Akutní nedostatek jídla v palestinském Pásmu Gazy už je natolik závažný, že tamním civilistům...

Soud znovu uložil podmínky pro čtyři muže za tragický pád mostu ve Vilémově

19. března 2024  11:01

Odvolací soud v Pardubicích v pondělí dopoledne znovu uložil podmínky čtyřem mužům obžalovaným...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...