(ilustrační foto)

(ilustrační foto) | foto: AP

Rakousko začalo s přípravami stavby plotu na alpské hranici s Itálií

  • 437
Rakousko v pondělí začalo s přípravou stavby plotu na svých hranicích. Bariéra vznikne v Brennerském průsmyku, který je klíčovým dopravním uzlem na alpských hranicích s Itálií. Stavební práce mají skončit do konce května.

Rakousko nynější činnost na svých hranicích prozatím považuje za přípravu staveniště. Do konce května zde má stát kontrolní stanoviště a plot, uvedl na svém webu rakouský deník Die Presse.

Italská tisková agentura ANSA s odvoláním na šéfa tyrolské policie Helmuta Tomaca informovala o tom, že technici demontují svodidla, aby nachystali prostor pro plot, který přetne dálnici a silnici. Bariéra ale nebude probíhat v jednom kuse, ale bude rozdělena na tři díly, které budou těsně za italskou hranicí blokovat prostor mezi dálnicí, železnicí a státní silnicí.

Tomac listu Die Presse upřesnil, že správce rakouských dálnic Asfinag připravuje staveniště. Zmizí nejen svodidla, ale i všechny ostatní překážky, které by vybudování bariéry bránily. Podle Die Presse první stavební práce začnou v úterý.

Do konce května chce Vídeň v průsmyku dokončit všechna opatření k zajištění hranice, a to včetně plotu. U dálnice budou vybudována zastřešená kontrolní stanoviště, aby policisté mohli pracovat i v nepříznivém počasí.

„Kdy přesně se s osobními kontrolami začne, nebylo ještě rozhodnuto,“ řekl Tomas. Dodal, že záležet bude na vývoji migrační vlny.

Rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová minulý týden oznámila, že alpská republika v případě většího tlaku migrantů směřujících na její území z Itálie nejspíše zavede přísnější kontroly na hranicích, aby proud uprchlíků zpomalila nebo úplně zastavila.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video