Ferrata na rakouské hoře Drachenwand u jezera Mondsee

Ferrata na rakouské hoře Drachenwand u jezera Mondsee | foto: Getty Images

U jezera Mondsee zahynul na túře šestiletý chlapec z Česka

  • 891
Při sestupu z rakouské hory Drachenwand u jezera Mondsee nedaleko Salcburku zahynul v sobotu šestiletý chlapec z Česka. Byl na túře s rodinou, při cestě z vrcholu už za tmy uklouzl a spadl do hloubky 60 až 70 metrů. S odvoláním na rakouskou policii o tom v neděli informovala agentura APA.

„Pracovníci české ambasády jsou v kontaktu s rakouskou policií. Více už se k případu vyjadřovat nebudeme,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

Podle policie se čtyřčlenná skupina z Česka v sobotu dopoledne vydala na zajištěnou cestu (tak zvanou viu ferratu) na vrchol hory Drachenwand, kam se dostala až pozdě odpoledne kolem 17. hodiny. 

Šlo o 42letou ženu, jejího šestiletého syna, 41letého partnera a 37letého rodinného přítele. Pak se skupina vydala sestupovou cestou Hirschsteig zpět do údolí, tou dobou už se ale stmívalo.

Podle agentury APA k neštěstí došlo v místě, kde se nachází rokle Saugraben. V 18:20 už za tmy chlapec uklouzl ve chvíli, kdy turisté dokončili sestup po žebřících. Spadl z příkrého skalnatého srázu do hloubky asi 60 metrů.

„Jeho matka a její průvodci ve tmě neviděli, kam a jak hluboko spadl,“ řekl agentuře APA vedoucí záchranářů Heinz Hemetsberger. Záchranný tým k chlapci sestoupil spolu s lékařem, protože nasazení vrtulníku nebylo v náročném terénu možné. Pokusy o oživení dítěte byly neúspěšné.

„Matka a její partner cestu znali. Túru už předtím několikrát absolvovali. Dítě s sebou ale měli poprvé,“ uvedl Hemetsberger. Ferrata Drachenwand má klasifikaci obtížnosti na stupni C/D, což znamená vyšší náročnost s velmi obtížnými pasážemi a je určena dospělým turistům.

Český turista při sestupu z hory zemřel i před šesti lety

Hora Drachenwand se stala osudnou jinému Čechovi už v roce 2014. Turisticky dobře vybavená skupina podle agentury APA sestupovala dolů, když muž z nevysvětlitelných důvodů uklouzl a spadl z asi 200 metrů prudkého svahu. K neštěstí tehdy údajně došlo v jednodušší části jinak náročného sestupu.

Sestup po stezce z hory Drachenwand.

„Ferrata je řazena k náročnějším. Při cestě dolů můžete být unavení a noha vám sjede, sklouznete z cesty a padáte. Sráz je hodně strmý,“ popsala Natalie Mrázová, která místo navštívila dvakrát. „Těžko hodnotit, jak náročná ferrata je pro dospělého, to záleží na zkušenostech. Osobně mi přišel horší snad i ten sestup, při výstupu na ferratu totiž máte sedák a jste připnutí k zábradlí na skále. Při sestupu se nepřipnete nikam,“ dodala.

V Rakousku se pro značení obtížnosti ferrat používá škála od A do E. Tu zavedla vydavatelství turistických průvodců. Úroveň B je označená jako mírně obtížná, úroveň C jako obtížná. Úroveň C vede přes strmý skalní terén a předpokládá, že lezec je trénovaný a v dobré kondici. Při lezení s dětmi doporučuje server BergFreune používat provazy. Úroveň D už je podle serveru pro začátečníky a děti nevhodná.

Podle serveru Mondsee je pak ferrata nainstalovaná v roce 2008 nad hladinou jezera „výzvou pro zkušené ferratisty, kteří zvládnou bez problémů stupeň obtížnosti D a také mají vytrvalost, kterou tato dlouhá cesta vyžaduje“. Ferrata nemá žádnou únikovou cestu a lezci se tak musí dostat až na vrchol. Ten je 1060 metrů vysoký a cesta trvá zhruba dvě hodiny. 

Hora Drachenwand u jezera Mondsee

Hora Drachenwand u jezera Mondsee

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video