Kandidát na rakouského kancléře Christian Kern (31. ledna 2014)

Kandidát na rakouského kancléře Christian Kern (31. ledna 2014) | foto: Reuters

Rakouským kancléřem bude Christian Kern, současný šéf státních drah

  • 7
V čele Rakouska stane dosavadní šéf rakouských drah Christian Kern. Uvedl to prozatímní předseda sociální demokracie a vídeňský starosta Michael Häupl, informovala agentura APA. Kern by se funkce mohl chopit už v úterý.

„Rozhodnutí už padlo,“ řekl Häupl. Potvrdit by ho ještě v pátek na svém neformálním jednání měli ještě předsedové jednotlivých zemských organizací strany. Definitivní rozhodnutí o nástupci odstoupivšího předsedy a kancléře Wernera Faymanna padne v úterý na předsednictvu, upozornil Häupl.

Už v úterý by podle rakouského listu Kurier mohl prezident Heinz Fischer jmenovat Kerna také do čela vlády. Podle agentury DPA se tak stane zřejmě až ve středu.

Personální složení kabinetu je podle Häupla plně v rukou nového kancléře. Rakouská média už spekulují, že se Kern pustí do rozsáhlé přestavby vlády. Odejít by mohli současní ministři dopravy, práce či školství.

Dosavadní kancléř Faymann rezignoval překvapivě začátkem týdne kvůli tomu, že ztratil podporu části členů sociální demokracie (SPÖ) po nezdaru stranického kandidáta v prvním kole prezidentských voleb. Vedení vlády dočasně převzal předseda koaličních lidovců (ÖVP) Reinhold Mitterlehner.

Kern se narodil 4. ledna 1966 ve Vídni, kde se také věnoval mediálním studiím. Poté pracoval jako novinář nebo asistent sociálnědemokratického státního tajemníka pro veřejnou službu Petera Kostelky. Zkušenosti má i z rakouské energetické společnosti, rakouské dráhy vede od roku 2010.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video