Rakouská gastronomie je pod tlakem politické korektnosti. Ilustrační foto

Rakouská gastronomie je pod tlakem politické korektnosti. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Už žádná cikánská pečeně. Rakousko brojí proti nekorektním názvům jídel

  • 1495
Rakouští restauratéři vytáhli do boje proti jídlům, jejichž jména mají podle nich rasistický nádech. Jejich iniciativa ale vzbudila vlnu nevole a kritiku, že hospodští to s politickou korektností už příliš přehánějí.

Asociace restauratérů rakouské obchodní komory vypracovala seznam jídel s nevhodným názvem, která by měli její členové ze svých jídelních lístků vyškrtnout.

Mezi nežádoucí jídla zařadili například kotletu s paprikovou omáčkou Zigeunerschnitzel (německy cikánský řízek), čokoládový dezert se šlehačkou  Mohr im Hemd (černoch v košilce) nebo tmavý chléb zvaný Negerbrot.

Nevhodné je i pivo z Voralberska Mohrenbräu, jehož etiketu zdobí kučeravá hlava černocha. "Podstatou naší práce je pohostinnost, a proto bychom měli jít příkladem," vysvětlila asociace rakouskému listu Tiroler Tageszeitung.

Kampaň měla původně být jen interní záležitostí, brzy ale začala plnit stránky novin a kritické reakce na sebe nedaly dlouho čekat. Šéf krajně pravicové strany FPÖ Heinz-Christian Strache se v televizní debatě ptal, jestli se bude měnit i název operety Johanna Strausse mladšího Cikánský baron.

Spisovatel Karl Weidinger zase ve svém komentáři pro list Die Presse vyjádřil obavy o osud nanuku Eskimo. Také někteří restauratéři si myslí, že to jejich organizace s politickou korektností tentokrát přehnala.

"Naše obavy se potvrdily. Přestože jsme od profesionálů dostali mnoho pozitivních reakcí a někteří z nich už názvy změnili, zaplavily nás také rasistické reakce od čtenářů novin," řekl Gernot Liska z rakouské obchodní komory.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video