BBC: Teroristé IS z Rakky jsou kvůli dohodě s Kurdy na svobodě

  10:20
Měla to být tajná dohoda. Jenže sedmikilometrový konvoj autobusů a náklaďáků se v syrské Rakce nedal přehlédnout. Podle informací britské BBC se po osvobození města dostalo mnoho bojovníků Islámského státu ze Sýrie i z Evropy dostalo na svobodu. Výměnou za ušetření životů kurdských a arabských vojáků.
Bojovníci Islámského státu v syrském městě Rakká (14. ledna 2014)

Bojovníci Islámského státu v syrském městě Rakká (14. ledna 2014) | foto: AP

„Byla to cesta do pekla a zpět. Když jsem vjel do Rakky, měli s námi být lidé z SDF (koalice Kurdů a Arabů bojující proti islamistům, pozn. red.), ale nebyli. Byli tam jenom bojovníci Islámského státu se svými zbraněmi a sebevražednými pásy. Pásy na sobě měly i jejich ženy a děti,“ vypráví Abú Fauzí, řidič osmnáctikolového kamionu.

On a další řidiči kamionů si v říjnu mysleli, že v syrské Rakce dostali běžnou práci - evakuovat několik set rodin uvázlých v bojích proti radikálnímu Islámskému státu (IS). Měli je odvézt do tábora severně od Rakky. Šlo o evakuaci bojovníků IS s rodinami a vše se muselo udržet v tajnosti, uvedla BBC o způsobu, jakým IS dostal své lidi na svobodu.

Z práce, za kterou řidičům slíbili celé jmění a kterou odhadovali na šest hodin, se stala třídenní anabáze s nákladem nebezpečných lidí a jejich zbraní. Vůdcem řidičů byl Fauzí, který původně mluvit nechtěl, ale rozmyslel si to. Ani po týdnu totiž muži slíbené peníze nedostali. Dlouhá cesta a objemnost nákladu navíc mnohé vozy zničila a musely se opravit.

Převoz dohodli zástupci místních kmenů po čtyřměsíčních bojích, při nichž bylo město téměř vylidněno a srovnáno se zemí. Rakká padla v polovině října.

Dohoda umožnila uchránit životy Kurdů a Arabů z koalice SDF, kteří stáli proti IS. Kromě toho však také zajistila, že si životy zachránili radikálové, kteří se pak rozptýlili po Sýrii i jinde. Dohoda měla zůstat utajená, ale BBC hovořila s mnoha lidmi, kteří konvoj viděli.

Veřejně SDF sdělila, že evakuováno bude několik desítek radikálů a všichni budou místní. Řidiči ale vědí své. Konvoj měřil sedm kilometrů, bylo v něm 50 nákladních aut, 13 autobusů a 100 aut islamistů. I když se dohodlo, že si jeho lidé vezmou jen lehké zbraně, měli vše, co dokázali unést, takže nákladní auta praskala pod zbraněmi a municí. Byl to exodus. 

Ven se neměli dostat žádní cizinci, jenom Syřané a Iráčané. Řidiči ale tvrdí, že odváželi i cizince. „Bylo jich tam hodně - z Francie, Turecka, Ázerbájdžánu, Pákistánu, Jemenu, Saúdské Arábie, Číny, Tuniska, Egypta,“ řekl jeden.

Mluvčí koalice, která pomáhá SDF, Ryan Dillon řekl, že koalice nechtěla evakuaci nikoho, ale že patří ke strategii USA nechat rozhodnutí na místních, protože jsou to oni, kdo umírají. Podle Dillona se dostali pryč jenom čtyři cizinci a ty prý SDF nyní střeží.

„Dejte vědět, až Rakku zase postavíte. Vrátíme se,“ říkali cizinci

Abú Fauzí tvrdí, že každý řidič odvážel nejméně tři cizince a že i když jim pomáhali na svobodu, radikálové jim spílali do prasat a bezvěrců. „Dejte nám vědět, až Rakku zase postavíte. Vrátíme se,“ říkali.

Konvoj přejel úrodné oblasti severně od Rakky a stočil se na špatné pouštní cesty na východ. Mahmúd IS nemá rád, ale má obchod a příležitosti nenadálých čtyř tisíc zákazníků se nedalo odolat. Byli bledí a hladoví a nenechali si ujít příležitost zastrašovat. 

Jednooký Tunisan se Mahmúda výhrůžně zeptal, proč je oholený, ostatní hrozili, že se vrátí a zavedou právo šaría. Mahmúd řekl, že se šaríou nemá problém, protože je také muslim. Nakupovali keksy, nudle, cokoli, zbraně nechali venku a nebezpeční byli jenom jednou, když našli cigarety. Za vše zaplatili, IS dluhy nedělá.

Islámský stát

Lidé dále na trase konvoje popisovali, že nad auty přelétávala letadla koalice, někdy bezpilotní stroje. V jedné chvíli koaliční letadlo shazovalo světlice, aby osvítilo nejasnou cestu. Koalice nyní přiznává, že konvoj monitorovala ze vzduchu. 

Abú Fauzí dojel do cíle mezi Makdadou a Suvarem: jeho auto bylo plné zbraní a IS je tam chtěl schovat. Když se vracel, chtěli členové SDF vědět, kde IS zbraně složil. Abú Fauzí jim to ukázal na mapě, „aby to strýček Trump mohl později vybombardovat“, řekl.

Svoboda Rakky byla vykoupena krví, oběťmi a kompromisem. Žádný člen SDF nemusel umírat při útoku na poslední skrýš IS. Jenomže hledaní velitelé IS se rozprchli po velkém území, mnozí mimo Sýrii. Převáděčům nastaly dobré časy. 

„Minulé dva týdny tu bylo hodně lidí z Rakky. Chtěli do Turecka, dohlédl jsem na převod dvaceti rodin. Většinou to byli cizinci,“ řekl Imád, který převádí přes syrsko-tureckou hranici. Za rodinu si počítá 1 500 dolarů (33 tisíc korun), za osobu 600 dolarů. Někteří klienti mluvili francouzsky, jiní anglicky, další jazyky, jimž nerozuměl. 

25. října 2017

Někteří islamisté odjeli do Francie připravit zúčtování

Turecko zpřísnilo ostrahu hranice, takže práce je nebezpečná. „Někde používáme žebříky, někde se brodíme řekou, jinde chodíme strmou horskou stezkou,“ říká Imád. Ne všichni ale měli štěstí a dostali se ven. 

Abú Musab Huzaifa patřil k předním členům IS, ale nakonec skončil za mřížemi na syrské hranici. Konec IS v Rakce popsal dobře. Bombardování zatlačilo IS do kouta a 10. října byla skupina nucena zasednout k jednacímu stolu. „Bombardovali nás deset hodin, zabilo to 500 až 600 lidí, bojovníky i rodiny,“ řekl. Bomby byly silné, v řadách IS nastal zmatek. Ti, kdo byli původně proti příměří, změnili názor. „A tak jsme z Rakky odjeli,“ vypráví abú Musab.

IS se přetahuje o poslední baštu v Sýrii. V Iráku objevili masové hroby

Byl v konvoji, který 12. října odjížděl na východ k irácké hranici. Uprchlo v něm podle něj několik tisíc lidí. Abú Musabův případ by měl být varováním pro Západ. Jak to, že se jednomu z nejhledanějších členů IS málem podařilo uniknout? 

„Byl jsem ve skupině, která se rozhodla jít do Turecka. Najali jsme si převaděče, aby nás dostal přes území SDF,“ vypráví muž. Zpočátku to šlo dobře, ale v půlce cesty je převáděč opustil. Skupina se ocitla v labyrintu území ovládaného SDF. „Rozdělili jsme se a šli každý sám,“ řekl abú Musab. Šanci měl jen ten, kdo zaplatí tomu pravému člověku.

Další cesta ke svobodě vedla do Idlibu na západě Sýrie. Tam se cena pohybuje 4 000 dolarů za bojovníka IS a 20 tisíc dolarů za velkou rodinu. Je tam Francouz abú Basir, který z Rakky odešel ještě před hlavním bojem. V Idlibu chce zůstat. V Rakce bojoval od počátku v první linii, byl členem oddílu složeného výlučně z Francouzů. Někteří jeho spolubojovníci dostali jiný úkol. „Odjeli do Francie, aby zorganizovali útoky, až nadejde zúčtování,“ tvrdí abú Basir.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

KOMENTÁŘ: Půlka národa že je rizikem pro stát? To ještě může být zajímavé

19. března 2024

Premium V úterý čeká Poslaneckou sněmovnu jedna z asi nejbizarnějších schůzí v její porevoluční historii....

Za ovlivnění rozsudků chtěl podle žaloby soudce Sovák 50 milionů. Soud odročili

19. března 2024  8:30,  aktualizováno  9:29

Bývalý soudce Vrchního soudu Zdeněk Sovák v úterý stanul před pražským Městským soudem obžalovaný...

Fakulta přijme po střelbě nová opatření, rámy nebudou, chystá se krizový nácvik

19. března 2024  8:47

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například...

Co přinese mimořádná schůze? Nebude to jen o vulgaritách, říkají poslanci

19. března 2024  8:38

Poslanci se na mimořádné schůzi „k bezpečnostním hrozbám“ Česka sejdou v úterý odpoledne. Podle...

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...