Vladimir Putin při svém posledním projevu o stavu země

Vladimir Putin při svém posledním projevu o stavu země | foto: Reuters

Raketový test byl vzkaz Americe, prohlásil Putin

  • 1189
Raketový test, který Rusko provedlo v úterý, byl přímou odpovědí na americké plány vybudovat v Evropě protiraketový deštník. V Moskvě to prohlásil prezident Vladimir Putin, kterého citovala agentura Interfax. "Američané rozpoutali nové závody ve zbrojení," řekl.

"Když naši američtí partneři odstoupili od smlouvy o antibalistických raketách, varovali jsme je, že odpovíme. Jde nám o udržení strategické rovnováhy ve světě," prohlásil Putin.

Smlouvu, kterou zmínil, uzavřeli Američané se Sovětským svazem v roce 1972. Týkala se omezení antibalistických systémů používaných k obraně proti jaderným raketám. Za Spojené státy ji podepsal tehdejší prezident Nixon, za Sovětský svaz Leonid Brežněv. USA od dohody odstoupily v roce 2002.

"Svět se změnil a byla snaha učinit jej jednopolárním. Někteří účastníci mezinárodních vztahů začali chtít diktovat svou vůli všem a všude, aniž by se drželi norem mezinárodních vztahů a práva," prohlásil dnes Putin.

Plán Spojených států vybudovat v Česku radarovou a v Polsku raketovou základnu zahájil nový závod ve zbrojení, zopakoval prezident. "Nebyli jsme to my, kdo ho odstartoval," dodal. Podobně hovořil v únoru na bezpečnostní konferenci v Mnichově. - více zde

Jaderná hlavice v Česku? Za čtvrt hodiny
Rusové v úterý úspěšně vyzkoušeli novou mezikontinentální balistickou raketu, která může být vybavena až deseti různými hlavicemi, z nichž každá může být nasměrována zcela samostatně. Tím pádem je mnohem obtížnější je zachytit a zničit. - více zde

V ten samý den přinesl prokremelský list Izvestija rozsáhlý text o raketové obraně, který obsahuje také barvitě popsaný scénář případného jaderného konfliktu mezi USA a Ruskem.

"Během 15 až 20 minut po americkém útoku by byly zničeny části americké protiraketové obrany rozmístěné v Evropě, a to salvou několika mezikontinentálních balistických či operativně-taktických raket s jadernými hlavicemi,“ napsal v listu vojenský analytik Michail Volženskij.

"Let k cílům v Česku by trval přibližně 10 až 15 minut. Jaderné hlavice bude nezbytné použít kvůli tomu, aby bylo jisté, že cíle budou zničeny,“ konstatoval text. - více zde

Rusové kritizují americký záměr umístit do Evropy části protiraketového deštníku už od začátku. Cítí se jím ohroženi a na vysvětlení, že systém má chránit USA a část Evropy před hrozbou z Íránu či KLDR, nechtějí slyšet. Washington jim nabídl, že mohou na systému spolupracovat, ale Moskva odmítla.Protiraketový radar

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video