Noční start raketoplánu Endeavour (11. března 2008)

Noční start raketoplánu Endeavour (11. března 2008) | foto: Reuters

Raketoplán Endeavour vyrazil do noci na rekordní misi

  • 21
Americký raketoplán Endeavour odstartoval k Mezinárodní vesmírné stanici. Na palubě nese první část velké japonské laboratoře Kibo. Endeavour má ve vesmíru strávit 16 dní, z toho 12 u ISS. Žádný raketoplán dosud delší dobu u stanice nebyl.

NASA poprvé od roku 2006 nechala raketoplán startovat v noci. Do vesmíru se nejnovější ze tří zbývajících amerických strojů vydal dvě a půl hodiny po půlnoci floridského času (v půl osmé ráno času našeho). Osm minut po startu dosáhl oběžné dráhy.

Na jeho palubě je i japonský astronaut Takao Doi - muž, který v roce 1997 vykonal první japonskou "vesmírnou procházku".

Během pěti plánovaných výstupů do volného prostoru astronauti kromě instalace části laboratoře Kibo zprovozní kanadskou robotickou ruku Dextre.

. INFOGRAFIKA: LABORATOŘ KIBO

Prohlédněte si podobu japonského modulu Kibo.

Součástí letu bude také, od tragédie Columbie neodmyslitelná, kontrola pláště raketoplánu. Pokud by se ukázalo, že byl při startu vážně poškozen a neumožňuje návrat Endeavouru na Zemi, odstartuje na záchrannou misi raketoplán Discovery.

Stanice roste, stále ale značná část chybí
Minulý měsíc vynesl sourozenec Endeavouru Atlantis ke stanici evropský modul Columbus. - čtěte Raketoplán Atlantis odletěl s evropskou laboratoří do vesmíru

Columbus je ale proti japonské laboratoři střízlíkem. Kibo, v překladu Naděje, bude po dokončení velký jako dvoupatrový autobus. Má sloužit k výzkumu materiálů, fyziky kapalin a biomedicínským pokusům. Japonci modul vyvíjeli 20 let a investovali do něj 2,4 miliardy dolarů.

Kibo ale pro svou práci bude potřebovat hodně elektrické energie. Té se stanici zatím nedostává kvůli poškozenému kloubu solárního panelu, který bude třeba opravit.

. ENDEAVOUR STARTUJE

Noční start raketoplánu z Kennedyho vesmírného střediska si můžete prohlédnout zde.

ISS je po necelých deseti letech od vypuštění základního modulu kompletní zhruba ze 60 procent. Čas na její dokončení se krátí, poslední raketoplány k ní mají zamířit nejpozději v roce 2010.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video