ilustrační snímek | foto: Reuters

Severní Korea vypálila další dvě rakety, po 400 kilometrech dopadly do moře

  • 34
Severní Korea vypálila další dvě rakety do Japonského moře. Informovaly o tom zpravodajské agentury s odvoláním na jihokorejskou armádu. KLDR v posledních týdnech uskutečnila již několik raketových testů.

V posledním případě podle jihokorejské armády zřejmě šlo o balistické rakety krátkého doletu. Vypáleny byly z východního pobřeží KLDR a po překonání zhruba 400 kilometrů dopadly do moře, napsala agentura AP.

Pchjongjang nynější raketové testy označuje za reakci na společné vojenské cvičení USA a Jižní Koreje, které se koná tento měsíc. Podle jihokorejské armády je velmi pravděpodobné, že KLDR bude v odpalování raket pokračovat, píše agentura Reuters.

Trump dostal dopis od Kima, očekává další schůzku. Do USA zve Zelenského

Americký prezident Donald Trump v pátek uvedl, že dostal „velmi krásný“ dopis od severokorejského vůdce Kim Čong-una. Dodal, že očekává, že se s Kimem brzy sejde k dalšímu jednání o demilitarizaci Korejského poloostrova.

„(Kim) není z toho vojenského cvičení nadšen, ale já jsem to taky nikdy neměl rád. Nikdy jsem tomu nefandil. A víte proč? Nerad za to platím,“ komentoval Trump Kimovy výhrady vyjádřené v dopise. 

Nejnovější raketový test zatím Bílý dům nekomentoval. Podle nejmenovaného představitele americké administrativy jsou USA kvůli nynější situaci v blízkém kontaktu s japonskými a jihokorejskými představiteli.

KLDR odpálila další rakety, podle Trumpa šlo o standardní střely (2. srpna):

Ruský Rosatom oznámil smrt pěti svých pracovníků

Smrt pěti lidí se stala při nepovedeném čtvrtečním raketovém testu na střelnici ruského vojenského námořnictva na severu země. Napsala to dnes agentura TASS. Podle dřívějších zpráv při zkoušce raketových motorů na kapalné palivo na zkušební střelnici u Severodvinska zahynuli dva lidé a další byli zraněni.

Podle páteční zprávy ruské federální agentury pro atomovou energii Rosatom bylo při havárii pět lidí usmrceno a další tři zraněni a popáleni. Všichni byli dopraveni na specializované lékařské pracoviště, kde je jim poskytnuta nezbytná pomoc, uvedl Rosatom. K tragické události došlo během „inženýrsko-technických prací“ spojených s „izotopovými zdroji“ pohonu raketových motorů na kapalné palivo.

Strach z radiace. Po zpackaném raketovém testu skupují Rusové jód

Podle předchozích zpráv se po incidentu v místě testu zvýšila nakrátko radioaktivita, která pak „prudce“ klesla. V médiích se objevily zprávy o zraněných, údajně hospitalizovaných až v Moskvě kvůli ozáření. Přilehlá oblast Bílého moře, Dvinský záliv, byla na měsíc uzavřena pro civilní plavbu.

Gubernátor Archangelské oblasti dnes novinářům potvrdil, že lidé zranění při neštěstí u Severodvinsku byli dopraveni do Moskvy, kde se o ně starají lékaři v blíže neurčeném „federálním středisku“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video