Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řady FBI ukrývaly dvojího agenta

  14:25
Američtí vyšetřovatelé zatkli agenta Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) podezřelého ze špionáže pro Rusko. Jak oznámila americká televizní stanice NBC, agent Robert Philip Hanssen, který pro FBI pracoval 27 let, byl zatčen v neděli ve svém domě u Washingtonu krátce poté, co v parku zanechal balíček s neznámým obsahem. Ještě během úterý by měl Hanssen stanout před soudem, aby vyslechl obvinění ze špionáže.

Mezi tajnými informacemi, které měl předat Rusům, jsou prý také metody elektronického sledování. Hanssen údajně Rusku také potvrdil některé tajné informace, které počátkem 90. let předal bývalý agent Ústřední zpravodajské služby (CIA) Aldrich Ames.

Bush: Je to velice znepokojující
Prezident George Bush považuje to, že agent FBI pracoval 15 let pro Rusko, za velice znepokojující.

"Prezident je těmito obviněními rozohořčen. Jsou velice znepokojující," oznámil mluvčí Bílého domu Ari Fleischer.

FBI našla svého "krtka"
Podezření na Hanssena padlo poté, co si FBI objednala interní vyšetřování kvůli podezření, že uvnitř agentury se nachází "krtek" - dvojí agent. USA si pak tajně opatřily ruské materiály, které je přivedly na Hanssena, informovala NBC.

Podezřelý Hanssen pracoval v hlavním štábu FBI ve Washingtonu. Předtím se zabýval sledováním ruských vládních misí při návštěvách USA.

Přehled špionážních afér mezi Ruskem a Spojenými státy od roku 1994
22. února 1994 - Vysoký činitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Aldrich Ames a jeho manželka byli zatčeni a obviněni ze špionáže pro bývalý Sovětský svaz a později pro Rusko. Ames byl koncem dubna 1994 v USA odsouzen na doživotí a jeho manželka v říjnu téhož roku na pět let a tři měsíce.
25. září 1996 - Oficiální zdroje v Moskvě oznámily, že ruská kontrarozvědka zatkla "před určitou dobou" v Petrohradě ruského občana příjmením Finkel, který údajně pracoval pro CIA.
18. listopadu 1996 - Agenti FBI zatkli agenta CIA Harolda Nicholsona, který se později přiznal, že jako vysoký důstojník CIA prodával dva a půl roku Moskvě tajné informace o státní bezpečnosti USA. Pro Rusy začal pracovat v roce 1994, kdy byl šéfem CIA v Rumunsku. V červnu 1997 byl odsouzen k trestu odnětí svobody v délce 23 let a sedm měsíců.
18. prosince 1996 - Americké úřady zatkly pracovníka FBI Earla Edwina Pittse a obvinily ho ze špionáže. Pitts od roku 1987 prodal Rusku tajné informace za více než 224.000 dolarů.
21. května 1997 - Ruská nezávislá televize NTV oznámila, že z Ruska do USA uprchl plukovník zpravodajské služby Oleg Morozov.
červen 1997 - Moskevský soud odsoudil bývalého ruského diplomata Vasilije Makarova za špionáž pro USA na sedm let odnětí svobody. Makarov byl podle agentury ITAR-TASS získán pro spolupráci se CIA v roce 1976 v Bolívii. Pro CIA pracoval až do návratu do Moskvy v roce 1979 a poté ve Španělsku od roku 1989. Za služby dostal 20.000 dolarů. V říjnu 1997 dostal od ruského prezidenta Borise Jelcina milost.
4.-5. října 1997 - Kvůli podezření ze špionáže pro Sovětský svaz, někdejší východní Německo, Rusko a JAR byli v USA zatčeni Američané vyšetřovatel James Clark (49), bývalá funkcionářka ministerstva obrany Theresa Marie Squillacotová (39) a její manžel, představitel odborů Kurt Alan Stand (43).
25. listopadu 1997 - V Rostově na Donu byl zadržen Richard Bliss (29), technik kalifornské společnosti Qualcomm Inc., který byl obviněn z toho, že tajně pořizoval mapy citlivých objektů s použitím satelitního komunikačního zařízení, nezákonně dovezeného do země. Blissovi bylo později povoleno odjet do USA.
13. října 1998 - Bývalý analytik americké vojenské rozvědky David Sheldon Boone byl zadržen a obviněn ze špionáže pro Moskvu. Jak oznámilo americké ministerstvo spravedlnosti, bývalé sovětské tajné službě KGB údajně předával v letech 1988-1991 velmi citlivé dokumenty a vyinkasoval za ně 60.000 dolarů.
1. července 1999 - Zástupce vojenského atašé USA v Moskvě podplukovník Peter Hoffman odcestoval do Spojených států poté, co ho Rusko označilo za nežádoucí osobu a zrušilo mu diplomatickou akreditaci. Ani ruské ministerstvo zahraničí, ani ruská Federální bezpečnostní služba (FSB) nijak nekomentovaly Hoffmanovo označení za nežádoucí osobu, což je diplomatický termín používaný v případě podezření ze špionážní činnosti.
4. listopadu 1999 - Ve Washingtonu zatčen poddůstojník amerického válečného námořnictva Daniel King (40) pro podezření, že v roce 1994 dodával Rusku tajné informace.
29. listopadu 1999 - FSB zadržela v Moskvě 33letou americkou diplomatku Cheri Leberknightovou, když se údajně pokoušela získat informace vojenského charakteru od ruského občana; 10. prosince Leberknightová opustila Rusko.
8. prosince 1999 - V USA byl zadržen ruský diplomat Stanislav Gusev, který byl údajně přistižen při odposlouchávání na ministerstvu zahraničí, a prohlášen v USA za nežádoucí osobu.
5. dubna 2000 - Amerického občana Edmonda Popea, podezřelého ze špionáže, zatkla ruská FSB; 13. dubna byl obviněn, že shromažďoval tajné informace o ruských jaderných ponorkách a torpédech; 6. prosince odsouzen ke 20 letům odnětí svobody; 14. prosince Popea omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.
14. června 2000 - Prokuratura v americké Tampě oznámila zatčení plukovníka výzvědné služby pozemního vojska ve výslužbě George Trofimoffa, který byl obviněn z předávání tajných materiálů agentům KGB na schůzkách v Německu a Rakousku.
26. června 2000 - Ruská kontrarozvědka zadržela Litevce Pavla Iljina (24), podezřelého ze špionáže pro USA. Podle mluvčího kontrarozvědky pracoval pro CIA od roku 1999 a podával jí informace o činnosti FSB. Následující den byl Iljin z vazby propuštěn a vyhoštěn z Ruska.
18. února 2001 - Agenta FBI Roberta Philipa Hanssena, podezřelého ze špionáže pro Rusko, zatkli američtí vyšetřovatelé v jeho domě u Washingtonu poté, co v parku zanechal balíček.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...