Uprchlý odsouzenec Radovan Krejčíř u soudu v Jihoafrické republice (2. 12. 2013)

Uprchlý odsouzenec Radovan Krejčíř u soudu v Jihoafrické republice (2. 12. 2013) | foto: Profimedia.cz

Bojím se o život, vzkázal Krejčíř z JAR. Krátce poté mu shořela vila

  • 37
Žádal v Jihoafrické republice o přemístění do jiné věznice. Údajně z vážných obav o svůj život. O několik týdnů později mu vyhořela vila v Praze. Spekuluje se, že požár byl založen úmyslně. Není roku, aby se o uprchlém, pravomocně odsouzeném Čechovi Radovanu Krejčířovi, nebylo aspoň jednou slyšet.

Krejčíř letos v létě požádal o přeložení z věznice s nejvyšší ostrahou v Johannesburgu. Muž, jenž si v JAR odpykává pětatřicetiletý trest za sérii vražd, tvrdí, že si ředitel věznice najal jiného vězně, aby zavraždil pro změnu jeho. Ředitel tato tvrzení ale označil za absurdní. A jihoafrický soud počátkem srpna žádost smetl se stolu jako neopodstatněnou.

Podle Krejčíře byl jeden z jeho spoluvězňů pověřen ředitelem zařízení Anthonym Ginou přimíchat do cukru jed, najatý vrah si ale čin na poslední chvíli rozmyslel a Krejčířovi pytlíček s neznámou jedovatou látkou předal. Čech také opakovaně uvedl, že se mu ve vězení nedostává dostatečné lékařské péče.

Obvinění z nájemné vraždy podle ředitele Giny nejsou založená na pravdě. Český vězeň je podle něj nebezpečný a známý kvůli svým pokusům o útěk z vězení. Ředitel také uvedl, že je o Krejčíře v jihoafrické věznici postaráno dobře a zdravotníci jsou mu denně k dispozici. Kvůli úzkostem a bolestem zad ho navštívilo tento rok už několik soukromých doktorů.

Notorický stěžovatel

Český rodák si na jihoafrické úřady stěžuje pravidelně. V minulosti mu vadila nekvalitní matrace, vězeňská strava, nedostatečná lékařská péče nebo málo prostoru v cele.

Žádost o přeložení podle mínění jihoafrických úřadů souvisí s tím, že tam, kde Krejčíř nyní je, nemá prakticky žádnou šanci pro pokus o útěk. O to se právě v jiných zařízeních již několikrát pokoušel. Také se k němu snadněji propašovávaly zakázané předměty, například mobil.

Pojistka Krejčířovy vily na splacení dluhů nepůjde. Dostane ji jeho žena

Před několika dny vyhořela v Černošicích u Prahy vila, která je psaná na Krejčířovu manželku Kateřinu. Škoda se odhaduje na 20 milionů korun.  Policie vyšetřuje událost jako trestný čin obecného ohrožení.

Krejčíř uprchl z České republiky v roce 2005. V JAR žije od roku 2007, za mřížemi je od listopadu 2013, odsouzen byl za pokusy o vraždy, únosy i obchod s drogami.

Pražský vrchní soud mu loni v březnu pravomocně potvrdil souhrnný trest 15 let vězení za pokus o vytunelování státního podniku Čepro a za řadu dalších činů.

Krejčíř byl svého času považován za jednoho z nejbohatších Čechů. K velkému majetku mu údajně pomohla kuponová privatizace na počátku 90. let. Podle tisku se Krejčířovi a dalším lidem ze společnosti Corado podařilo shromáždit tisíce kuponových knížek a výhodně je investovat. Byl však také podezírán z různých obchodních machinací, například při obchodu s lihem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video