ilustrační snímek | foto: Reuters

Nad Baltem naměřili zvýšenou radiaci. Rusové o ničem nebezpečném nevědí

  • 518
Monitorovací stanice Organizace smlouvy o všeobecném zákazu jaderných zkoušek (CTBTO) ve Švédsku zachytila vyšší hodnoty radioaktivních izotopů, které pochází ze směru od Baltského moře. Evropské agentury poukazují na to, že by zvýšené hladiny mohly znamenat závadu v některé z ruských jaderných elektráren. „O jejich původu můžeme jen spekulovat,“ uvedla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Šéf CTBTO Lassina Zerbo na Twitteru uvedl, že mezi 22. a 23. červnem byly zaznamenány zvýšené hladiny tří radionuklidů: cesia-134, cesia-137 a ruthenia-103.

Zerbo podotkl, že zdroj se může nacházet v západním Rusku, Estonsku, severním Finsku nebo Švédsku. Zároveň však ujistil, že hodnoty nejsou „nijak škodlivé pro lidské zdraví“.

„Kromě výsledků měření ve Švédsku a Finsku nám není nic bližšího známo,“ řekla Drábová. Dodala, že naměřená hladina je skutečně neškodná a o jadernou zkoušku se nejednalo.

„Jsou to tak nízké hodnoty, že se organizace dalšímu šetření, odkud radionuklidy pochází, nevěnují. To by se musel původce přiznat, jinak ho můžete vždycky jen podezírat,“ uvedla.

Oblast možného původu radionuklidů zobrazuje oranžové značení na mapě:

Švédské, norské a finské agentury pro jadernou bezpečnost podle stanice Rádio Svobodná Evropa uvedly, že vyšší hodnoty zaznamenaly také. Nizozemský Národní institut pro veřejné zdraví a životní prostředí informoval, že „výpočty prokázaly, že radionuklidy pochází od západního Ruska“ a „jejich typ může znamenat, že jsou z poškozeného paliva jaderné elektrárny“.

Rusko má v dané oblasti několik jaderných elektráren, a to poblíž poloostrova Kola, Petrohradu a Smolensku. Ruská hydrometeorologická agentura Roshydromet však upozornila, že nezaznamenala žádné zvýšení výskytu radioaktivních částic.

„Máme naprosto moderní systém zajišťující sledování radiační bezpečnosti. Žádná upozornění na nějaké nebezpečné nebo mimořádné situace nejsou,“ prohlásil mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina. Dodal, že nezná zdroj informací, které se objevily v evropských médiích.

Ve společnosti Rosenergoatom, která je součástí energetické divize koncernu Rosatom, na dotaz agentury TASS sdělili, že ruské jaderné elektrárny na severozápadě země jsou v běžném provozu. Radiační situace v jejich průmyslových lokalitách byla podle sdělení normální.

CTBTO spravuje monitorovací stanice, které používají seismické, akustické a další technologie, aby detekovaly testování nukleárních zbraní ve světě. Síť přístrojů tak dokáže zachytit také nejrůznější anomálie. Měřicí stanice se nachází po celém světě včetně Ruska. 

Radioaktivní částice se mohou šířit na dlouhé vzdálenosti po větru. Ty nyní detekované podle agentury Reuters nejsou přírodní. „Uniklé radionuklidy jsou vyrobené člověkem,“ konstatovala i nizozemská organizace s upozorněním, že specifickou lokaci identifikovat nelze kvůli limitovaným možnostem dalších testů.

5. června 2019


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video