Václav Bálek

Václav Bálek | foto: MZV

Radě OSN pro lidská práva bude poprvé předsedat Čech. Bálek nastoupí v lednu

  • 2
Radu OSN pro lidská práva povede od ledna poprvé v historii Čech. Stálého představitele ČR v Organizaci spojených národů v Ženevě Václava Bálka zvolila 47členná rada. Česká republika v radě v květnu nahradila Rusko, jemuž bylo členství pozastaveno kvůli invazi na Ukrajinu. Moskva následně radu opustila.

„Jde o další diplomatický úspěch Česka a potvrzení našeho dobrého jména v oblasti podpory a ochrany lidských práv ve světě. Zvolení pana velvyslance Bálka je vyústěním dlouhodobého zájmu Česka o lidská práva, našeho aktivního angažmá v Radě pro lidská práva i důrazu, které na ochranu a podporu lidských práv klade současná vláda,“ uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský.

Jedná se o jednu z nejprestižnějších a nejviditelnějších rolí pro členské státy v OSN. Cílem Rady je posilování a podpora lidských práv a základních svobod po celém světě. Skládá se ze 47 členů, členských států OSN volených na funkční období 3 let.

„Z funkce předsedy se budu snažit o to, aby Rada plnila svoji preventivní roli, tedy aby prostřednictvím dialogu a spolupráce předcházela porušování lidských práv. Budeme klást důraz na to, aby Rada fungovala efektivně a aby se jejího fungování mohli zúčastnit všichni relevantní aktéři, včetně zástupců malých zemí a občanské společnosti,“ řekl po zvolení Václav Bálek.

Předsedu volí členové rady ze svých řad vždy na období jednoho roku, Bálek vystřídá Argentince Federica Villegase. O tom, že Česko usiluje o pozici předsedy rady, informovala česká diplomacie už na konci června.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video