Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konspirátoři z QAnonu vyzráli na sociální sítě. Vydávají se za ochránce dětí

  21:15
Stoupenci konspirační teorie QAnon našli nový způsob, jak získat nové příznivce. Prezentují se jako bojovníci proti dětskému zneužívání. Organizace na ochranu dětí je obviňují, že tím poškozují jejich pověst. Příznivci QAnonu tvrdí, že dochází ke spiknutí pedofilů, a soudí, že jsou jimi ovládány i státní agentury. Někteří proto unesli své děti, které neměli v péči.
Příznivci spiklenecké teorie QAnon na mítinku amerického prezidenta Donalda...

Příznivci spiklenecké teorie QAnon na mítinku amerického prezidenta Donalda Trumpa (2. srpna 2018) | foto: Profimedia.cz

Jednu dobu to vypadalo, že QAnon má utrum. Sociální platformy Facebook a Twitter začaly příspěvky propagující tuto teorii tvrdě potírat a blokovat příslušné účty. Konspirátoři však našlo způsob, jak šířit své teze bez obav z postihů.

Skupina využila populárního hashtagu „Zachraňte děti“ (Save The Children), jež charitativní organizace stejného jména používá k upozornění na problémy, kterým čelí opuštěné, chudé a zneužívané děti.

Příznivci QAnonu pod hashtagem publikují na sociálních sítích podobné lidskoprávní příspěvky. Jejich prostřednictvím se dostávají například do rodičovských skupin na Facebooku, kde následně mohou šířit své teorie. Pod heslem i pořádají venkovní protestní shromáždění.

Legitimní výzvy k ochraně dětí slouží skupině jako štít před pátravými pohledy monitorujících orgánů sociálních platforem, pověřených blokováním dezinformací. Za ty je považována ústřední myšlenka QAnonu o ďábelském liberálním spiknutí politických, ekonomických a kulturních elit, kteří uctívají Satana a zneužívají děti.

QAnon se zaštiťuje údajnými uniklými informacemi tajemného Q, jenž má být příslušníkem zpravodajské a vojenské komunity a podle něhož dosluhující americký prezident Donald Trump vede tajnou válku proti členům prohnilého „hlubokého státu“, kteří se rekrutují z řad demokratů. Vůdčí postavou je například neúspěšná prezidentská kandidátka Hillary Clintonová, ale i herec Tom Hanks.

Doktorand Marc-André Argentino z Concordia University, který se specializuje na aktivity QAnonu, identifikoval 114 skupin na sociálních sítích, jež se profilují jako zaměřené na ochranu dětí, ale kterým dominuje konspirační obsah. Počet jejich členů se od června zvýšil o více než tři tisíce procent.

„‚Zachraňte děti’ skutečně oživilo komunitu poté, co Twitter a Facebook proti QAnonu zakročily,“ řekl Argentino listu The New York Times. „Představilo to QAnon celé nové populaci.“

Neziskové organizace na ochranu dětí začínají pociťovat šíři vlivu konspiračního hnutí. Neziskovka Childhelp poté, co se její jméno objevilo v souvislosti s memem od QAnonu, musela pozměnit svou krizovou horkou linku, aby volající příznivce QAnonu odfiltrovala. „Další na řadě může být dítě, zatímco poradce na horké lince tráví čas debatováním o odhalené konspirační teorii,“ objevuje se na lince automatický vzkaz.

Za oblibou konspiračních teorií jsou i osobní křivdy, míní psycholog Špok

Člen představenstva neziskovky proti zneužívání dětí Darkness to Light rezignoval kvůli tomu, že jeho jméno bylo spojováno s QAnonem a organizace se bála, že to poškodí její pověst. „Bylo to zničující,“ řekla stanici CNN výkonná ředitelka organizace Kathelyn Brewerová. „Tento člen správní rady byl – upřímně řečeno, stále zůstává – neuvěřitelně oddaný celoživotnímu závazku ochraňovat děti.“

Více jak sto neziskovek napsalo otevřený dopis, v němž varují před nebezpečím, které QAnon představuje pro jejich práci a oběti zneužívání. Podle Cherie Benjosephové, hlavní programové ředitelky nadace KidSafe Foundation, vzestup QAnonu vzbuzuje u lidí nedůvěru ohledně skutečného rozsahu sexuálního zneužívání dětí.

Organizace na ochranu dětí se dlouho vypořádávaly s dědictvím konspiračních teorií o satanistických kultech a zneužívání, které byly populární v osmdesátých letech. Nyní se obávají, že kvůli QAnonu všechna jejich práci přijde vniveč.

Únosy a vražda

QAnon spekuluje, že pedofilové se nevyskytují pouze mezi elitou, ale i ve vládních sociálních úřadech. Dvě ženy z Utahu a Colorada unesly své děti, které neměly v péči, protože se obávaly, že je úředníci zneužívají či budou zneužívat.

Jiná přívrženkyně QAnonu zastřelila na začátku měsíce svého bývalého manžela, s kterým vedla vleklou válku o své dvě děti. Obvinila jej, že se spikl s vládními úřady, aby jí děti sebral. Zastřelený muž byl sám přívržencem QAnonu.

Případ připomíná incident z roku 2016, kdy střelec zaútočil v pizzerii Comet Ping Pong ve Washingtonu. Muž věřil v „Pizzagate“, konspirační teorii, že v podzemí restaurace se schází gang překupníků dětí vedený Clintonovou. Pizzagate je považována za předchůdkyni spikleneckých spekulací šířených QAnonem.

KOMENTÁŘ: S Trumpem čas nafouknutých virtuálních bublin konspirací nekončí

FBI označila minulý rok QAnon za potencionální teroristickou hrozbu. Přesto se k ní hlásí i někteří politici. Voliči ze státu Georgia zvolili do Kongresu republikánskou političku Marjorie Taylor Greeneovou, která tajemného Q označila za vlastence, jenž miluje svou zemi.

Samotný Trump řekl, že o příznivcích QAnonu slyšel jako o odpůrcích pedofilie. „Souhlasím s tím,“ prohlásil. Též o nich řekl, že věří v „dobrou vládu“ a jsou „patrioti“. Za svá slova si vysloužil kritiku.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:38

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...