Instalace předvolebního plakátu strany Jednotné Rusko s obličeji Vladimira

Instalace předvolebního plakátu strany Jednotné Rusko s obličeji Vladimira Putina a Dmitrije Medveděva v jihoruském městě Krasnodar (24. listopadu 2011) | foto: Reuters

Putinova strana si ve volbách výrazně pohorší, předvídá průzkum

  • 21
Vládnoucí strana Jednotné Rusko premiéra Vladimira Putina sice vyhraje blížící se parlamentní volby, v počtu získaných mandátů si však oproti dnešku výrazně pohorší. Dozajista prý ztratí ústavní dvoutřetinovou většinu, která ji umožňovala měnit ústavu. Vyplývá to z průzkumu prestižního ruského nezávislého ústavu Levada.

Podle největšího předvolebního průzkumu získá Putinovo Jednotné Rusko v dolní komoře parlamentu při volbách 4. prosince tak 252 až 253 křesel ze 450. Na základě výsledků minulých voleb jich nyní má 315.

Na druhém místě prý skončí komunisté se zhruba 94 křesly. Nacionalisté z Liberálnědemokratické strany (LDPR) mají získat 59 poslaneckých míst a kandidáti levicové strany Spravedlivé Rusko si prý zajistí 44 křesel. Nikdo další by se do parlamentu podle průzkumu neměl dostat.

Volba prezidenta

Prezidentské volby se v Rusku uskuteční 4. března příštího roku. Rozhodla o tom horní komora ruského parlamentu - Rada federace. Nový prezident bude díky ústavním změnám zvolen na šest let, dosud byl mandát hlavy státu čtyřletý. Favoritem je podle všeobecného přesvědčení dosavadní premiér a někdejší prezident Vladimir Putin. Ten se s nynějším šéfem Kremlu Dmitrijem Medveděvem už koncem září dohodl, že si své funkce de facto vymění.

Z neparlamentních stran jde do voleb liberální Jabloko, levicoví nacionalisté ze strany Patrioti Ruska a pravicově liberální Pravá věc. V novodobé historii Ruska je to vůbec poprvé, kdy se voleb zúčastní všechny oficiálně zaregistrované politické strany.

Ředitel střediska Levada Lev Gudkov k průzkumu řekl, že ruští voliči vnímají Jednotné Rusko, které do voleb vede prezident Dmitrij Medveděv, jako dominantní stranu, které ale chybí zřetelný volební program. Podle Gudkova strana vedla jen slabou volební kampaň a příliš toho o svém programu voličům nesdělila.

Premiér Putin, který je považován za téměř jistého vítěze prezidentských voleb v březnu příštího roku, podle agentury Reuters v souvislosti s parlamentními volbami naznačil, že eventuální špatné výsledky Jednotného Ruska v parlamentních volbách by mohly ještě zviklat jeho plán jmenovat Medveděva do čela vlády, až si oba politici podle dřívější dohody na jaře vymění své funkce.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video