Vladimir Putin při jednom z projevů k národu

Vladimir Putin při jednom z projevů k národu | foto: AP

Putin přesunul tradiční besedu. Taktický tah kvůli protestům, tvrdí experti

  • 131
Ruský prezident k národu nepromluví v dubnu, ale až později. Tradiční debata vysílaná v přímém přenosu ve všech hlavních televizích, se přesune nejspíše na červen. Uvedl to v pondělí list Kommersant. Zatímco mluvčí Kremlu to odůvodnil nabitým programem prezidenta, experti soudí, že Putin nechce po masových protestech odpovídat na nepříjemné otázky.

Debata s Putinem má nejspíše odstartovat Putinovu kampaň před prezidentskými volbami v březnu příštího roku.

„Téma korupce je velice výbušné. Vrhá stín nejen na (premiéra) Dmitrije Medveděva, ale i na samotného Vladimira Putina. Korupční skandály jsou dílem nejen (opozičního předáka) Alexeje Navalného.

(Navalného) film (o premiérově zbohatnutí) se trefil do negativních nálad, vyrůstajících zdola. Podle mých podhodnocených propočtů se za poslední dva roky objevilo 750 až 800 korupčních skandálů,“ řekl deníku ředitel sociologického střediska Levada Lev Gudkov, podle kterého se Putinovi „zjevně nechce“ odpovídat na otázky na toto téma.

Putin varuje před „ruským jarem“

„Věc spočívá nejen v tom, že teď je nevýhodné pořádat debatu v přímém přenosu kvůli protestním akcím. Jde také o to, do debaty je nutné jít už s kampaní. Je ale zapotřebí čas, aby se dala promyslet dramaturgie, taktika, poselství, image,“ usoudil politolog Konstantin Kalačev, podle kterého je možné, že prezidentův tým ještě nestihl toto vše nachystat.

Demonstrace, které svolal Navalnyj 26. března, se konaly po celé zemi. V Moskvě na nepovolený protest přišlo na 30 000, policie z nich zatkla více než 1 000. Méně početné demonstrace se odehrály i v desítkách dalších měst.

Šlo o největší protesty od přelomu let 2011 a 2012, kdy Rusové nebývale masově protestovali proti falšování voleb. Vlnu protestů potlačily až nové represivní zákony a exemplární soudní procesy.

Soud poslal opozičního lídra Navalného na patnáct dní do vězení:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video