ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Putin po útocích na ropná zařízení nabídl Saúdské Arábii systém S-400

  • 227
Ruský prezident Vladimir Putin nabídl Saúdské Arábii po útoku na jejich ropná zařízení pomoc formou prodeje systému protiraketové obrany S-400. Putin to řekl po pondělních rozhovorech o Sýrii s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem a íránským prezidentem Hasanem Rúháním v Ankaře.

„Jsme připraveni poskytnout Rijádu příslušnou pomoc. Stačí, když politické vedení Saúdské Arábie učiní moudré rozhodnutí - jako se svého času rozhodli lídři Iráku při koupi ruského systému S-300 či prezident Erdogan při koupi nejnovějšího systému protiraketové obrany S-400,“ řekl Putin.

Ropná zařízení Abkajk a Churajs v Saúdské Arábii v sobotu ráno zachvátil požár poté, co je zasáhly střely z bezpilotních letounů.

Z útoků, k nimž se přihlásili jemenští šíitští povstalci, Washington viní Írán. Rijádu o tom poskytl informace svých tajných služeb. 

Ministr zahraničí Spojených arabských emirátů Anwar Gargash na Twitteru útoky označil za nebezpečné vyhrocení situace: „Ospravedlňovat tento bezprecedentní teroristický útok vývojem situace v Jemenu je naprosto nepřijatelné,“ uvedl.

Polde Saúdů jejich předběžná zjištění ukazují na použití Íránských zbraní.  

Íránský prezident Rúhání útok označil za odplatu Jemenců za agresi Saúdské Arábie. „Jemenci uplatňují své zákonné právo na obranu... útoky byly odvetným opatřením za dlouholetou agresi vůči Jemenu,“ uvedl.

Krajní znepokojení nad útoky projevil mimo jiné generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) Jens Stoltenberg. Irán „destabilizuje celý region“, řekl. 

Jemenský konflikt mezi šíity, podporovanými Íránem, a jemenskou mezinárodně uznávanou vládou, které pomáhá koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií, začal v roce 2014. 

Útoky povstalců na cíle v Saudské Arábii v posledních měsících nabírají na intenzitě, koalice v reakci na to míří na vojenské cíle povstalců v Jemenu.

Systém S-400 si před časem koupilo i Turecko:

12. července 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue