Putin potvrdil, že bude opět kandidovat na prezidenta

  • 196
Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se bude ucházet o znovuzvolení hlavou státu na dalších šest let. Prezidentské volby se v Rusku budou konat v březnu 2018 a průzkumy ukazují, že hegemon ruské politiky by měl bez problému vyhrát.

„Ano, budu se ucházet o post prezidenta Ruské federace,“ prohlásil šéf Kremlu před dělníky automobilky GAZ v Nižním Novgorodu. „Děkuji vám za vaši reakci,“ dodal prezident, když zaměstnanci závodu jeho oznámení přivítali potleskem.

Putin se dosud ke své kandidatuře odmítal vyjadřovat. Vysvětloval to tím, že po zahájení volební kampaně „všichni přestanou pracovat“.  Pětašedesátiletý vládce Kremlu se v Rusku těší trvale vysoké popularitě, podporuje ho dlouhodobě kolem 80 procent Rusů. Nedávný průzkum sociologické společnosti Romir ukázal, že čtvrtina Rusů je odhodlána dát v březnových volbách hlas kterémukoli jinému kandidátovi než Vladimiru Putinovi. 

Hlavními oponenty nynější hlavy státu jsou podle průzkumu tradičně kandidáti nacionalistů a komunistů. Vůdce nacionalistické Liberálnědemokratické strany Ruska Vladimir Žirinovskij by ve volbách mohl dostat osm procent hlasů, šéf komunistů Gennadij Zjuganov sedm.

Kandidáti opozice

Rozhádaná ruská neparlamentní opozice postavila hned několik kandidátů. Nejpopulárnější z nich Alexej Navalnyj má podle průzkumu šanci získat tři procenta voličských hlasů. Nad jeho účastí ale visí otazníky, protože ústřední volební komise jeho kandidaturu vzhledem k podmíněnému trestu vylučuje. Moderátorka Xenija Sobčaková a kandidát liberální strany Jabloko Grigorij Javlinskij by získali po dvou procentech.

Průzkum společnosti Levada ukazuje, že k volbám je připravena jít jen o něco málo víc než polovina Rusů. Při posledních prezidentských volbách v roce 2012 vhodilo volební lístek do urny přes 65 procent oprávněných voličů. Putin tehdy vyhrál se ziskem necelých 64 procent hlasů.

Vítězství nad Islámským státem na východě Sýrie

Vladimir Putin oznámil dosažení totálního vítězství nad teroristickou organizací Islámský stát (IS) na obou březích řeky Eufratu v Sýrii. Informovala o tom agentura Interfax.

Putin s odvoláním na ruského ministra obrany Sergeje Šojgua řekl, že vojenské operace v oblasti byly završeny a že by se nyní měla pozornost zaměřit na politický vývoj v zemi, který by mohl zahrnovat nové prezidentské a parlamentní volby. Dodal přitom, že politický proces by měl vycházet z jednání v Soči, kde hovořil s nejvyššími představiteli Turecka, Íránu a Sýrie.

"Přirozeně mohou existovat i izolovaná ohniska odporu, ale bojové akce v této fázi a na tomto území byly obecně ukončeny," prohlásil Putin.

Volby prezidenta se v Rusku uskuteční 18. března a volební kampaň má oficiálně začít koncem příštího týdne. Kreml se podle rozhlasové stanice Echo Moskvy na kampaň pečlivě připravuje, v minulých dnech se údajně nedaleko Moskvy konal neveřejný seminář pro představitele ruských regionů, z nichž velkou většinu ovládá vládní strana Jednotné Rusko.

Volební agitace má v zemi proběhnout ve třech vlnách, z nichž každá má trvat zhruba měsíc. Dominovat mají výzvy k hojné volební účasti, agitační kampaň má využívat hlavně billboardy a volební spoty v rozhlase a televizi. Kremelští poradci zástupce regionů zvlášť důrazně varovali před organizováním nepovolených mítinků, proti nimž jsou bezpečnostní složky odhodlány tvrdě zasahovat.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video