Putin ve výtahu překvapil Rusy. Jedni nadávali, jiní se k němu modlili

  • 91
Dlouhodobé debaty o tom, jakou má prezident Vladimir Putin skutečnou podporu mezi ruskou veřejností, znovu rozvířil vtípek ruského youtubera Bašira Dochova. Ten do výtahu jednoho moskevského obytného domu umístil velkou Putinovu fotografii. Skrytou kamerou pak natočil reakce obyvatel.

Pohled na fotografii ruského prezidenta někteří komentovali s velmi explicitními výrazy. Nevěřícné zvolání „Co to dop*dele?“ bylo poměrně běžnou reakcí. „To se ku*va zbláznili?,“ nemohl např. svým očím uvěřit jeden starší muž.

„To je noční můra,“ zhrozila se starší paní se psem. Jiný starší muž si po příchodu do výtahu znechuceně odfrkl, zatímco další žena si posměšně před obrazem klekla a dělala, že se modlí k „vrchnímu vládci“.

Někteří obyvatelé se dokonce obávali, že obraz ve skutečnosti skrývá sledovací zařízení. „V jeho očích jsou kamery, sleduje nás,“ prohlásila jedna žena. Další po upozornění, že ji může sledovat skrytá kamera, začala říkat, jak má Putina ráda.  

Video má v současnosti na YouTube více než dva miliony shlédnutí. Lidé v komentářích oceňují ruský humor. Někteří komentátoři chtějí, aby se podobný prank uskutečnil i v USA – ale s obrazem amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Podle některých komentářů video zobrazuje, jak Rusové smýšlí o Putinovi ve skutečnosti. „Sledujete, co se děje, a nerozumíte tomu, proč je Putin stále u moci. Neexistuje žádný větší mýtus než 86% podpora,“ napsal na Twitteru Alexandr Golovač spojovaný s protikorupční nadací opozičního vůdce Alexeje Navalného.

Průzkumy v roce 2015 zjistily, že Putin má v Rusku téměř devadesátiprocentní podporu, a to navzdory ekonomice v recesi. Už v té době se ale objevily skeptické názory, nakolik lze těmto průzkumům věřit.

Youtuber Dochov ale podotýká, že jeho vtípek nelze brát jako věrohodnou sociologickou studii. „Častokrát se stalo, že lidé vůbec nereagovali,“ řekl moskevskému rádiu Echo Moskvy. „Jiní si jen pořizovali selfie.“

Otazníky kolem Putinovy popularity

Video opětovně vyvolalo tyto otázky ohledně skutečné podpory, kterou má Putin u ruské veřejnosti. Současné průzkumy veřejného mínění státních agentur uvádí, že jeho podpora je okolo 73 %. Podle průzkumu nezávislé agentury Levada Center je jeho podpora poněkud nižší – 68 %.

Poněkud jiná čísla jsou, co se týče důvěry, kterou Rusové chovají ke hlavním politickým činitelům. Podle posledního průzkumu Levada Center 35 % respondentů uvedlo, že Putinovi věří nejvíc z hlavních ruských činitelů. V listopadu 2017 to bylo 59 % uživatelů.

Podle šéfa agentury Lva Gudkova lze tento rozdíl vysvětlit Putinovými odlišnými politickými rolemi. Zatímco Rusové schvalují jeho zahraniční politiku, v případě domácí politiky mu už velkou přízeň neprojevují, vysvětlil Gudkov listu Vedomosti.

S Putinem navěky? Ne. Ruský prezident neomezený mandát odmítl

Průzkum byl uskutečněn poté, co Putin ohlásil výrazné ústavní změny, které vedly k pádu dosavadní vlády. Ohlášené změny se zatím nesetkaly s výrazně velkým odporem. Podle stanice Rádio Svobodná Evropa si většina Rusů přeje ústavní změny, a proto ani opozice proti nim výrazně neprotestovala. Podle stanice BBC velkou část Rusů toto téma ani příliš nezajímá.

Podle analytiků výrazná Putinova podpora, kterou by mu většina zahraničních státníků záviděla, souvisí s absencí výraznějších politických postav, které by vůči Putinovi představovaly alternativu. V důsledku toho i mohou průzkumy veřejného mínění vykreslovat Putina jako populárního politika, ačkoliv jeho podpora je ve skutečnosti jen projevem unavené rezignace Rusů.

Při posuzování Putinovy podpory hraje velkou roli též geografie. Jako v případě jiných „macho“ vládců s autoritářskými sklony, i Putinovi věří více lidé na vesnicích než ve velkých městech. Portál Voice of America však poukazuje, že ani obyvatelé Moskvy se příliš neangažují v protestech proti Putinovi, přičemž reakce lidí ve výtahu reflektují tento rezignovaný přístup.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video