Vladimir Putin hovoří k ruským zákonodárcům (18. března 2014)

Vladimir Putin hovoří k ruským zákonodárcům (18. března 2014) | foto: Reuters

Putin pohrozil Evropě, že zastaví dodávky plynu na Ukrajinu

  • 1860
Ruský prezident Vladimir Putin v dopisu evropským státníkům pohrozil, že zastaví dodávky zemního plynu na Ukrajinu, pokud Kyjev včas neuhradí své závazky. Podle ruského plynového koncernu Gazprom dluží Kyjev za plyn 2,2 miliardy dolarů. Mezi adresáty dopisu je i český prezident Miloš Zeman.

Putin v dopisu informoval vybrané evropské představitele o "kritické situaci" způsobené ukrajinským dluhem za plyn a o možném dopadu dluhu na dodávky této strategické suroviny do Evropy. Podle mluvčího Dmitrije Peskova šéf Kremlu v dopise unijním lídrům žádá rychlé řešení.

Česko je na krizi připraveno

Česká plynárenská soustava je podle plynárenského svazu dobře připravena na případnou krizi spojenou s vývojem na Ukrajině. V současné době jsou zásobníky v Česku naplněny na 37 procent z celkové kapacity, a to je přibližně 11 TWh, respektive více jak 1 miliarda m3 zemního plynu.

Toto množství odpovídá celé spotřebě plynu v ČR v jarních měsících. "Zemní plyn se dokonce od dubna do zásobníků již vtláčí," uvedl Miloslav Zaur, předseda Rady Českého plynárenského svazu.

Podle Peskova Putinův dopis obsahuje návrh na "okamžité kroky," protože situace vyžaduje naléhavé řešení. Podle agentury AP má dopis posílit tlak Ruska na Evropu, která dodávkami ruského plynu přes ukrajinské plynovody pokrývá zhruba třetinu svých potřeb. Šéf Kremlu navrhuje zahájit bezodkladně diskusi, která by k vyřešení problémů kolem ukrajinského dluhu přispěla.

Podle agentury RIA Novosti Putin dopis adresoval osmnácti státníkům východní a západní Evropy, kopie byla odeslána do centrály Evropské unie v Bruselu. Podstatu ruských návrhů podle mluvčího Peskova Kreml původně zveřejnit nechtěl. Text dopisu ale později kremelská tisková služba předala novinářům.

Putin v něm připomněl středeční ruské prohlášení, podle něhož prý bude Moskva vzhledem k chronickému ukrajinskému dluhu nucena vyžadovat platby předem.

Pokud tyto platby nebudou včas realizovány, Gazprom podle dopisu "úplně nebo částečně dodávky zastaví". Středečním zprávy z Moskvy hovořily o tom, že Gazprom chce nové platební podmínky s Kyjevem nejprve projednat.

Krize na Ukrajině

Putin: Ukrajina bude odčerpávat plyn Evropě

Putin napsal, že zastavení dodávek na Ukrajinu zvýší riziko, že Ukrajina bude pro své potřeby odčerpávat plyn určený původně pro Evropu. Zkomplikuje se také nutné navýšení zásob plynu v podzemních zásobnících pro zimní období. Rusko opakovaně Ukrajinu varovalo, že zásoby na zimu nutné pro dodávky do Evropy nejsou dostatečné. Jejich doplnění by Kyjev podle ruských médií přišlo na čtyři až pět miliard dolarů, které Ukrajina nemá.

Gazprom v tomto týdnu uvedl, že dluh Ukrajiny za dodávky plynu se vyšplhal na 2,2 miliardy dolarů (43,8 miliardy Kč). Ruská monopolní firma zvýšila ceny plynu pro Ukrajinu o 81 procent na 485,50 dolaru (9 700 Kč) za 1000 metrů krychlových z předchozích 268,5 dolaru. Pro srovnání, evropští zákazníci Gazpromu platí za ruský plyn v průměru 370 až 380 dolarů za 1 000 metrů krychlových.

Evropská unie chce Ukrajině pomoci se zpětnými dodávkami plynu, které by mohly do této východoevropské unie proudit přes Slovensko. Slovenská vláda v takovém případě žádá záruky, že dostane za plyn dodaný na Ukrajinu zaplaceno.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue