Putin vyhlásil částečnou mobilizaci, na frontu pošle až 300 tisíc lidí

  • 2160
Ruský prezident Vladimir Putin v projevu k národu vyhlásil částečnou mobilizaci. Začne platit okamžitě a bude se týkat 300 tisíc rezervistů. Důvodem je podle něho obrana před Západem. Je to první mobilizace v Rusku od druhé světové války. Putin podpořil také referenda o připojení k Rusku v separatistických regionech na Ukrajině.

Putin v televizním vystoupení uvedl, že vyhlášení částečné mobilizace je obrana před Západem, který se prý snaží oslabit, rozdělit a zničit Rusko. „Ve Washingtonu, Londýně, Bruselu přímo tlačí na Kyjev, aby převedl vojenské operace na naše území, už se neskrývají, říkají, že Rusko by mělo být poraženo všemi prostředky na bojišti,“ tvrdil podle agentury TASS.

„Následovat má zbavení obecně jakékoliv suverenity, s úplným vydrancováním naší země,“ dodal Putin.

„Naše ozbrojené síly dnes operují na linii dotyku, která přesahuje tisíc kilometrů, a čelí nejen neonacistickým formacím, ale v podstatě celé vojenské mašinérii kolektivního Západu,“ prohlásil také.

„Proto jsem požádal ministerstvo obrany, aby souhlasilo s částečnou mobilizací,“ řekl Putin v projevu. Mobilizace, která se dotkne hlavně ruských občanů v záloze a s vojenskou zkušeností, začne podle prezidenta okamžitě.

Úřady povolají 300 tisíc rezervistů, řekl ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Podle ruskojazyčné stanice BBC také poprvé od března hovořil o ruských ztrátách během invaze na Ukrajině. Připustil, že v sousední zemi zahynulo 5937 ruských vojáků. Ukrajinská armáda hlásí, že Rusko přišlo o 54 810 lidí.

Šéf ruského resortu obrany tvrdí, že ukrajinská strana přišla o více než 100 000 bojovníků. „Mrtvých mají 61 207 lidí a raněných 49 368,“ pronesl. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Šojgu dále v televizní stanici Rossija 24 uvedl, že Moskva povolá do služby přibližně jedno procento ze svých zdrojů. „Máme obrovské mobilizační zdroje těch, kteří sloužili, mají bojové zkušenosti, vojenskou specializaci. Máme jich téměř 25 milionů,“ prohlásil ministr podle agentury TASS. Mobilizace se podle něj zároveň netýká studentů a branců. Podle Reuters má Rusko k dispozici dva miliony rezervistů.

Částečnou mobilizaci provádí Moskva za účelem kontroly území, která byla „osvobozena“ během „zvláštní operace“ na Ukrajině, řekl dále podle TASS Šojgu s odkazem na Ruskem okupované ukrajinské regiony. „Samotná linie kontaktu, kterou lze nazvat frontovou linií... měří přes 1000 kilometrů. Přirozeně je třeba zajistit to, co je za touto linií a podél ní, tato území je třeba kontrolovat. Na tom se pracuje především,“ řekl ministr.

Neblafujeme, hrozí Putin

Putin obvinil Západ z „jaderného vydírání“. Nejedná se podle jeho tvrzení pouze o Západem podporované ostřelování Záporožské jaderné elektrárny, kvůli čemuž hrozí jaderná katastrofa, ale také o výroky některých vysokých představitelů předních států NATO o možnosti a přípustnosti použití zbraní hromadného ničení proti Rusku – tedy jaderných zbraní.

„Neblafujeme. Ruští občané si mohou být jisti, že bude zajištěna územní celistvost naší vlasti, naše nezávislost a svoboda. Dovolte mi to znovu zdůraznit: všemi prostředky, které máme k dispozici,“ zdůraznil Putin. Oznámil také zvýšení prostředků pro ruský zbrojní průmysl.

Chcete dominantní postavení, obvinil Putin USA. Nařídil posílit zbrojení

Podle Putina ruská reakce „plně adekvátní hrozbám, kterým čelí“. Cíl ruské operace na Ukrajině se podle něj nezměnil, je jím „osvobození“ Donbasu.

„Mluvíme o částečné mobilizaci. To znamená, že branné povinnosti budou podléhat pouze ti občané, kteří jsou momentálně v záloze, tedy především ti, kteří v ozbrojených silách sloužili, mají určitou vojenskou specializaci a relevantní zkušenosti,“ cituje Putina agentura Reuters.

Putin také v projevu podpořil konání referend o připojení k Rusku v Moskvou okupovaných částech ukrajinského území. Kyjev a západní země dopředu zdůrazňují, že narychlo zorganizované hlasování v oblastech ovládaných ruskou armádou není možné uznat.

Referenda už za pár dní. Okupanti na Donbase a jihu Ukrajiny si pospíšili

Referenda se mají od pátku uskutečnit v samozvaných republikách, které proruští separatisté vyhlásili v Luhanské a Doněcké oblasti, ale také v Ruskem okupovaných částech ukrajinské Záporožské a Chersonské oblasti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video