Na paktu Ribbentrop-Molotov nebylo nic špatného, prohlásil Putin

  • 1692
Sovětský svaz podle ruského prezidenta Vladimira Putina neudělal chybu, když v roce 1939 podepsal smlouvu o neútočení s nacistickým Německem. Součástí dohody, dojednané tehdejšími ministry zahraničí Joachimem Ribbentropem a Vjačeslavem Molotovem, bylo i rozdělení sfér vlivu.

Sovětský svaz je obviňován z toho, že se podílel na novodobém dělení Polska, historie však podle Putina není tak jednoznačná. „Co udělalo samotné Polsko, když Němci obsadili Československo? Zabralo část Československa. A pak se mu dostalo odvety, když ho potkalo to samé,“ řekl ve středu Putin podle oficiálního přepisu debaty, který zveřejnil Kreml.

Podle Putina takto ve 30. letech minulého století jednoduše fungovala zahraniční politika. „Sovětský svaz podepsal s Německem pakt o neútočení. Lidé říkají: Ach, jak hrozné. Ale co je špatného na tom, že Sovětský svaz nechtěl bojovat?“ Rusko se podle Putina snažilo získat čas na modernizaci své armády a technologií.

Pakt Ribbentrop-Molotov uzavřel Sovětský svaz s nacistickým Německem 23. srpna 1939. Státy se smlouvou zavázaly, že druhého nenapadnou, ani se nespojí s jeho nepřáteli. V tajném protokolu si obě země navíc rozdělily sféry vlivu, přičemž Německu měla připadnou Litva, Rusku pak Finsko, Estonsko a Lotyšsko a část Rumunska. Polsko si obě země plánovaly rozdělit, jak se později i stalo.

Existenci tajného protokolu Sovětský svaz až do roku 1989 popíral. Sám Putin přitom pakt odsoudil před pěti lety ve funkci premiéra v dopise, který zveřejnil polský list Gazeta Wyborcza. „Moje země se přiznává k chybě a účastní se tvoření nového světa,“ uvedl tehdy Putin, který smlouvu s nacistickým Německem označil za nemorální. I tehdy však neopomněl připomenout, že se i západní spojenci dopustili chyby při podpisu Mnichovské dohody.

Ruské historiky nyní vyzval, aby zabránili „přepisování historie“ na základě geopolitických zájmů. „Abychom tomu předešli, potřebujeme lidi jako vy - experty, kteří nejen informují o minulosti objektivně a obsáhle, ale také je hodnotí,“ uvedl Putin.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue