Vladimir Putin šéfovi supermarketu vysvětluje, jak drahé párky jsou v jeho řetězci

Vladimir Putin šéfovi supermarketu vysvětluje, jak drahé párky jsou v jeho řetězci | foto: Profimedia.cz

Putin okřikoval před nakupujícími šéfa obchodu kvůli předraženým párkům

  • 172
Ruský premiér Vladimir Putin předvedl politické divadlo s nádechem populismu. Uprostřed jednání s šéfy maloobchodů najednou vyrazil do supermarketu a ředitele před kamerami a zraky udivených zákazníků "péroval" kvůli vysoké ceně párků. Jen dva dny předtím vyšel průzkum, ve kterém si tři čtvrtiny Rusů stěžují na vysoké ceny potravin.

Někdejší ruský prezident Vladimir Putin se rozhodl, že osobně zatočí s ekonomickou krizí, která sužuje miliony jeho spoluobčanů. Do moskevského Bílého domu, sídla ruské vlády, si pozval šéfy maloobchodních řetězců.

Bylo by to úplně obyčejné jednání, kdyby se populární ruský premiér najednou nezvedl a nepozval byznysmeny na malou procházku. S manažery v patách se nečekaně vydal do nejbližší pobočky řetězce supermarketů Perekrestok.

Putin: Proč jsou ty párky tak drahé? Je to normální?

Po úvodu podle listu The Daily Telegraph následovalo politické divadlo pro přítomné novináře a pár udivených nakupujících. Rozzlobený premiér se chvíli proplétal s řetězem zamračených manažerů za sebou mezi regály, až zamířil k pultu s chlazeným masem.

Prstem ukázal na balení párků. "Proč vaše párky stojí 240 rublů? Je to normální?" zeptal se šéfa řetězce Jurije Kobaladzeho. "To jsou ale velmi kvalitní párky," oponoval Kobaladze bázlivě a rozhlédl se v regálu po lacinějších.

Vladimir Putin šéfovi supermarketu ukazuje, jak drahé maso je v jeho řetězci

Vladimir Putin šéfovi supermarketu ukazuje, jak drahé maso je v jeho řetězci.

"Podívejte, tyhle jsou jen za 49 rublů," zareagoval hbitě. To ale premiéra neodradilo a ve své přednášce kapitalistické ekonomie pokračoval. "Příliš drahé," zamumlal a z kapsy vykouzlil ceník. "Mohu vám ukázat vaši přirážku. Podívejte na tento druh párků. K jejich nákupní ceně jste si přidali 52 procent," zvýšil hlas Putin.

Zítra zlevníme, pane premiére

Představení pro kamery tím ale neskončilo. Delegace pak zamířila k pultu s vepřovými plátky. Tady na manažera čekala další lekce ekonomie. "Ty stojí dvojnásobek," řekl Kobaladzemu. "Je to normální?"

"Tady jsme si přirazili 120 procent," odpověděl hbitě Kobaladze. "To je velmi mnoho," poznamenal premiér. "Hned zítra cenu snížíme," reagoval šéf řetězce.

Putinova improvizovaná cesta do samoobsluhy zřejmě nebyla úplně náhodná. Politické divadlo, ve kterém někdejší šéf Kremlu exceluje, totiž následovalo jen dva dny poté, co v Rusku vyšel průzkum, ve kterém si 75 procent Rusů stěžuje na vysoké ceny potravin.

Krize je nepřítel Putinovy popularity

Přítomnost kamer a fotoaparátů měla jen Rusům dokázat, že je Putin muž akce, a především ukázat, že to není on, kdo je vinen nejhorší ekonomickou situací v Rusku za posledních deset let. Vladimir Putin se totiž obává, že by současná hospodářská krize mohla obrátit veřejné mínění proti němu.

Někdejší prezident, který by se jím v budoucnu zřejmě opět rád stal, je dlouhodobě nejpopulárnějším politikem v Rusku. Lidé si ho váží především kvůli tomu, že dokázal zemi pozvednout z ekonomických potíží.

Čtrnáctiprocentní inflace a předpověď Světové banky, která předpokládá, že se v Rusku letos pod hranici chudoby dostane šest milionů lidí, jsou jeho největším nepřítelem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue