Putin tají přepychovou daču, tvrdí Navalnyj a ukazuje záběry z dronu

  • 521
Vladimir Putin má na ostrově nedaleko finských hranic luxusní vilu. Alespoň to tvrdí vůdce ruské opozice Alexej Navalnyj, jehož tým přísně střežený objekt natočil z dronu. Ruský prezident Villu Segren údajně vlastní přes důvěryhodné lidi ze svého nejbližšího okolí.

Villa Segren se rozkládá na 20hektarovém pozemku na ostrově Ladočnyj nedaleko Vyborgu. Záběry z dronu ukazují, že na přísně střeženém pozemku se kromě luxusní vily nachází ještě dům pro hosty, heliport a přístaviště. Nemovitost podle Navalného oficiálně patří Putinovým přátelům, ve skutečnosti je ale určena pro osobní potřeby šéfa Kremlu.

„Všechno nasvědčuje tomu, že jde o Putinovo klasické korupční schéma. Jeho osobní majetek je registrován pod jménem jeho blízkých přátel, kteří během uplynulých sedmnácti let pohádkově zbohatli,“ vysvětluje Navalnyj na videu, které na YouTube za dva dny už shlédly více než dva miliony lidí.

Pozemek je registrován na podnikatele Sergeje Rudnova. Ten mimo jiné spolupracuje s hudebníkem a Putinovým blízkým přítelem Sergejem Rolduginem, kterého prezident jmenoval uměleckým ředitelem petrohradského Státního muzea divadla a hudby. Rolduginovo jméno se minulý rok objevilo v kauze Panama Papers (více zde).

Na luxusní daču u finských hranic si nedávno posvítila také ruská nezávislá stanice Dožď, které se podařilo získat vizualizace jejího interiéru. Podle nich se uvnitř vily skrývá velký bazén a přepychově vybavená pracovna, které dominuje velká ruská dvouhlavá orlice umístěná za psacím stolem. Dožď tvrdí, že Villa Segren byla pro Putinovy potřeby předělána před sedmi lety a prezident tu od té doby nejméně jednou trávil dovolenou.

24.srpna 2017 v 08:08, příspěvek archivován: 01.září 2017 v 10:07

Недалеко от Выборга, по словам источника Дождя и местных жителей, построили новую резиденцию для Путина https://t.co/ip9OULdtgR https://t.co/Um3i8FGoXH

Mapování korupce

Dokumentování nekale nabytého majetku ruských potentátů je Navalného specialitou. Březnové video, na kterém Rusům ukázal rozlehlé usedlosti, vinice a jachty premiéra Dmitrije Medveděva, už na YouTube vidělo přes 24 milionů lidí. Následovaly desetitisícové protesty proti korupci, největší projev lidové nespokojenosti za dlouhá léta.

Kreml na poslední Navalného video zatím nereagoval. List The Guardian poznamenává, že Villa Segren není jedinou nemovitostí, kterou má ruský prezident údajně vlastnit. Podle znalců nejvyšších kruhů ruské politiky byl pro jeho potřeby zbudován palác na břehu Černého moře.

Rusko nyní očekává, kdy Putin oficiálně oznámí svoji kandidaturu v prezidentských volbách, které se konají příští rok v březnu. Kandidovat by chtěl i Navalnyj, kvůli pětileté podmínce za údajnou zpronevěru v lesnickém podniku Kirovles ale nemůže. Nejvýraznější představitel opozice označuje verdikt za politicky motivovaný a trvá na tom, že kandidovat bude.

I kdyby Navalnyj kandidoval, mezi voliči má podle průzkumů mizivou podporu. Putinova popularita se dlouhodobě pohybuje nad hranicí 80 procent.

Vyborg, Rusko

Vyborg, Rusko

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video