Puma americká | foto: Depositphotos

Polák, který i s pumou utekl do lesa, se vzdal. Šelmu předal do zoo

  • 18
Polák, který se ve Slezském vojvodství na jihu Polska ukrýval před úřady a s ilegálně chovanou pumou utekl do volné přírody, se sám přihlásil policii. Zvíře měl totiž kvůli rozhodnutí soudu předat do zoologické zahrady. Šelmu Nubiu nakonec v neděli zoo odevzdal.

O posunu v případu informovala televize TVN24.

Podle televize chovatel - bývalý voják, který se účastnil mise v Afghánistánu - koupil kotě pumy před několika lety v České republice a od té doby se o ně pečlivě staral. Nicméně pumy patří mezi nebezpečná zvířata, jejichž soukromý chov je v Polsku zakázán.

Muže několikrát odsoudili za ohrožování, až soudu nakonec došla trpělivost a nařídil zabavení kočkovité šelmy a její umístění do zoologické zahrady v Poznani. V pátek si pracovníci poznaňské zoo v doprovodu policistů pro Nubiu k chovateli přišli do obce Ogrodzienieci, ležící asi 40 kilometrů severovýchodně od Katovic. Muž se však vzepřel a i s pumou utekl do lesa.

TVN24 zjistila, že se muž po několikahodinovém vyjednávání dostavil na policejní stanici ve městě Zawiercie v sousedství Ogrodzienieci. Předtím se policisty nechal přesvědčit, aby se podřídil rozhodnutí soudu a Nubiu předal odborníkům. Puma je nyní v péči zoologické zahrady v Chorzówě.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video