Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Spojenecký šach mat. Za sto dní padly Ústřední mocnosti na kolena

Velká válka. Začala atentátem v Sarajevu a skončila mírovou smlouvu ve vlakovém voze u francouzského města Compiègne. Čtyři roky válčení v zákopech, v oblacích, na vlnách i pod hladinou. Do té doby největší světový konflikt, který dlouho stál na mrtvém bodě, ukončila až stodenní ofenziva vojsk Dohody. Od jejího začátku uplynulo ve středu 100 let.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

Američanům do toho nic nebylo, neměli se vměšovat do Evropských záležitostí a dodržovat politiku isolatismu

0 0
možnosti
JM

J23a70n 58M79a80c95h62á84č

8. 8. 2018 17:46

Tak asi takhle,na jaře přišli Němci s operací Michael,která málem ukončila válku ,protože spojenci byli přistiženi takříkajíc se spuštěnýma kalhotama,potom,když Německo v listopadu začalo jednat o příměří,určitě ne o kapitulaci,tak ani jeden spojenecký voják nestál na území Německého císařství.A dnes se už připouští i konstatování,,že Velká válka prakticky pokračovala v roce 1939 a skončila až v roce 1945.

1 0
možnosti
Foto

Nemůžu se ubránit:

"Vojáci Rakouska-Uherska se nezřídka bouřili a přebíhali bojovat za protistranu." - těch, kteří nepřeběhli byla naprostá většina, jen je pochopitelně vzhledem k výsledku války nikdo neoslavoval a neměli povoleno zakládat vysloužilecké spolky tak, jako ti, kteří přeběhli.

"Uvnitř poslepované unie klíčily myšlenky na vznik několika samostatných států" - minimálně v našem případě to nebylo uvnitř, ale prakticky téměř úplně v emigraci.

1 2
možnosti
AK

Proto muselo byt umele Ceskoslovensko zalozene jednostranne ceskymi nacionalisty za pomoci progresivce Wilsona a Francie, protoze v hlasovani by to neproslo ani na Morave, Cechach nebo v tehdejsich Hornich Uhrach.

0 0
možnosti
Foto

J93i12r60i 67C22i50z

8. 8. 2018 12:06

Rusky lid svrhl v r.1917 nenavideneho cara.. To autor opsal z VUMLu? Ostani nema cenu cist, naprosta ztrata casu pro kazdeho, kdo si neco o historickych udalostech te doby najde na INTnetu.

5 1
možnosti
TH

Hele, ona to ale je do značné míry pravda... VUML právě dost zamlžoval to, že před VŘSR proběhla první revoluce už v únoru a březnu 1917 a cara svrhla právě ta... Při VŘSR už car nehrál roli vlastně žádnou (což tedy nezabránilo jeho zavraždění, ale byl to už jen symbol).

1 0
možnosti
TH

Je docela smutné, jak mizí povědomí o první světové válce, přitom z hlediska společenských změn byla ve srovnání s WWII o dost významnější. Tohle myslím vážně, zásadní změny poměru sil přinesla právě WWI - počínaje vznikem SSSR, přes posun USA do pozice vedoucí mocnosti a konče třeba zásadní změnou pozice žen ve společnosti. Druhá světová válka dopady těchto změn spíš už jen potvrdila (a v případě významu SSSR a USA prohloubila).

Mimochodem v prakticky všech zemích bojujících v obou válkách (nemá tedy cenu řešit třeba Norsko či Japonsko, které se WWI prakticky neúčastnily) s výjimkou SSSR/Ruska a Německa byly válečné ztráty v WW1 vyšší než ve WWII. V některých zemích (třeba zrovna u nás) tuto statistiku zvrátili mrtví v rámci holocaustu, ale přímé válečné ztráty by i u nás ve WWI vyšší.

4 0
možnosti

J31a11n 76Š76e56b92e54k

8. 8. 2018 10:28

Jsem z generace narozené těsně po II. světové válce. A až dnes ke sklonku života si plnou měrou uvědomuji, že jsem byl z jedné mála generací které válku nezažily čemuž jsem hrozně rád a vážím si toho. O to víc mám obavu zda toto štěstí budou mít i generace příští. Zatím se spíš zdá, že hrůzy jsou zapomenuty a nastává trend zase si to zkusit se vším všudy. A jen ten fakt, že lidstvo má tak zničující zbraně které by v případě války ohrozily civilizaci v samých základech tomu dosud zabránil. Otázkou je jak dlouho ještě. Dnes je svět v takovém chaosu, že je apokalypse blíže než kdykoliv dříve za posledních sedmdesát let.

8 0
možnosti
KP

Myslím, že nelze tak snadno porovnávat dnešní stav či chaos s tím minulým. Války mezi mocnostmi trvaly až do půlky 70. let, na blízkém východě se válčí téměř neustále už 70 let, byly věci jako Kubánská krize atd.

Od té doby se zvedla životní úroveň západu, v zemích východního bloku, snad i v Rusku a rozhodně v Číně, ochota válčit tím klesá, protože se nabízí více možností jak řešit konflikty.

2 0
možnosti
SB

Spojené státy byly v důsledku rostoucí německé ponorkové války vlákáni na válečný parket

......................

Milá redakce, tohle už je doopravdy přespříliš.

Kdybyste napsali "Spojené státy byli" s měkkým "i" v tom "byli", tak ještě jakž takž budiž. Sice hrůza, ale přeci jenom to tahá pouze za oči, nikoli za uši, protože už asi tři sta let není rozdílu ve výslovnost a i ten dnešní pravopis je v podstatě anachronismem z dob, kdy se skutečně vyslovovalo měkké "i" měkce a tvrdé "y" tvrdě, jak je tomu dodnes třeba v ruštině, takže zatímco v češtině se "byl" a Bil" od sebe rozezná pouze podle kontextu věty, v ruštině je ještě rozdíl i ve výslovnosti, i když i tam už pomalu mizí. Ale v češtině to už zaniklo, takže i když oficiální tisk (ať už ten papírový, nebo ten internetový) by to měl mít dobře (pravidla pravopisu jsou prostě platná), přeci jenom by se ta chyba "byli" x "byly" dále prominout.

Ale státy byly "vlákáni", to neřekne ani nevzdělanec u piva v hospodě. Tam dodnes i v češtině ten rozdíl ve výslovnosti "vlákáni" x "vlákány" existuje, tak alespoň tohle byste měli mít v pořádku.

6 1
možnosti
RA

Podívej se kdo to napsal :-D a vše ti bude jasné

0 0
možnosti
TH

Jen bych autora rád upozornil, že na východní frontě po brestlitevském míru zdaleka nenastal klid zbraní. Tam se bojovalo ještě dlouho po oficiální kapitulaci Německa. Nově obnovené Polsko bojovalo o západní Ukrajinu. Polská armáda byla až u Kyjeva, pak se stáhla a Polsko si zabralo oblast Lvova (pak o to přišlo po II.sv.válce).

5 0
možnosti
JB

A Rudá Armáda se pokusila dobýt Varšavu a zničit mladý Polský stát. Lvov patřil Polskému státu po staletí a pak ho zabralo Rakousko. i s částí Polska až do první světové. To je stejné jako tvrdit, že třeba češi zabrali Cheb

0 0
možnosti
KM

Lituji generace, které prožily obě světové války...

2 1
možnosti
MT

Prastary otec bojoval v prvej a stary otec v druhej

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!