Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

První dáma Sýrie: vzdala se Manhattanu i Londýna, novou zemi poznala tajně

  11:30
Kdo by čekal, že první dámou Sýrie je nevýrazná žena zahalená v muslimském šátku, byl by překvapen. Po boku autoritářského prezidenta Bašára Assada už devět let stojí moderní, elegantní a vzdělaná žena, která se narodila v Londýně a pracovala v Paříži i na Manhattanu v New Yorku.

Syrský prezident Bashar Assad s manželkou Asmou. | foto: Profimedia.cz

Asma Assadová svým chováním okouzlila nejen samotné Syřany, ale i západní média. Někteří novináři ji dokonce několikrát přirovnali k zesnulé princezně Dianě. První dáma Sýrie je vřelá, často se chová neformálně a pravidelně se setkává se syrskými dětmi.

Tady ovšem podobnost mezi oběma ženami končí. Zatímco si Diana Spencerová brala britského následníka trůnu jako devatenáctiletá a poněkud naivní dívka, Asma Assadová se stala první dámou blízkovýchodní Sýrie ve svých pětadvaceti letech, když už za sebou měla poměrně dost zkušeností.

Manželka syrského prezidenta Asma Assadová.

Narodila se v roce 1975 v Londýně, kde také vyrostla. Konkrétně ve čtvrti West Acton, která nepatří zrovna mezi ty nejlepší. Její rodina, která má syrské kořeny, ale na tom byla poměrně dobře. Otec byl uznávaný kardiolog, matka pracovala pro syrskou ambasádu.

Asma Assadová

Narodila se 11. srpna 1975 v Londýně jako Asma Akhrasová. V roce 1996 dokončila studium výpočetní techniky na King's College University of London. V roce 1997 nastoupila do dnešní Deutsche Bank a o rok později přešla do sekce investičního bankovnictvi v JP Morgan v Londýně, odkud ji později vyslali na několik měsíců do Paříže a na rok a půl do New Yorku. V roce 2000 dala výpověd a vzala si syrského prezidenta Bašára Assada. Mají spolu tři děti. Asma Assadová mluví arabsky, anglicky, francouzsky a španělsky.

zdroj: syrianembassy.us

Jejich dcera vystudovala výpočetní techniku na University of London a později se vydala na dráhu bankéřky, která ji zavedla na několik měsíců do Paříže a posléze na rok a půl do New Yorku.

Nicméně zatímco ona studovala na londýnské univerzitě, pracoval už v britské metropoli jako oční lékař o deset let starší Bašár Assad. S rodinou své nastávající manželky byl v té době v kontaktu - i díky tomu, že se všichni pohybovali v diplomatických kruzích.

Znají se od dětství

Přesto se budoucí manželé poznali už mnohem dříve, a to během jedné z Asminých návštěv v Sýrii. Bylo jim v té době teprve 10 a 20 let. "Bylo mezi námi velmi málo kontaktů. Možná jsme se pozdravili. Mě bylo 10 a jemu 20 let, já si hrála s panenkami Barbie a on už chodil randit," prozradila později Asma Assadová s tím, že vztah se mezi nimi vyvíjel postupně během let.

Když ale v roce 1994 zemřel při autonehodě starší bratr Bašára Assada, který měl po svém autoritářském otci převzít moc, bylo rozhodnuto. Příštím prezidentem Sýrie bude mladší syn, který se proto musel vrátit z Londýna do Damašku. V roce 2000 pak požádal Bašár Assad Asmu Akhrasovou o ruku. V prosinci, tedy několik měsíců po smrti Bašárova otce prezidenta Hafíze Assada, se konala svatba.

V tričku a džínách cestovala inkognito po Sýrii

První dáma po svatbě takřka zmizela z dohledu kamer a fotoaparátů. Až později vyšlo najevo, že se chtěla seznámit se svou novou zemí i jejími lidmi a tak na sebe oblékla džíny a tričko a několik měsíců tajně cestovala po těch nejzapadlejších částech země.

První dáma Sýrie Asma Assadová s dětmi z uprchlického tábora Yarmuk nedaleko Damašku. (13. ledna 2009)

Nyní se vyhýbá opulentnímu způsobu života. Poté, co ráno odveze do školy své tři děti, zamíří do kanceláře. V Sýrii se snaží propagovat různé ekonomické programy či rozvoj venkova. Své projekty soustředí také na mladé lidi. Ráda jezdí na kole, hraje tenis nebo se potápí.

První pár Sýrie ani nežije v prezidentském paláci, ale v rezidenční čtvrti v Damašku. "Jediný rozdíl mezi naší ulicí a těmi dalšími v Damašku jsou bariéry. Jinak je to každodenní syrská cesta a budova. Když se ráno probudím, slyším zpěv ptáků, křik dětí a hluk aut," popsala Asma Assadová.

Jejím kritikům, kteří většinou pocházejí z řad oponentů režimu žijících v zahraničí, se nelíbí hlavně to, že do Sýrie podle nich vnáší západní styl. A tvrdí, že ve skutečnosti je to vlastně ona, kdo zemi řídí. Nutno říct, že pro toto tvrzení nemají valné důkazy, podotkl deník Haarec.

Bašár Assad a Sýrie

V Sýrii, arabské "socialistické lidové demokracii", vládne jediná strana - Baas. Prezidentem je Bašár Assad, který do úřadu nastoupil v roce 2000 po smrti svého silně autoritářského otce Hafize Assada. Syřané i Západ si od nového lídra slibovali uvolnění poměrů, což se částečně stalo. Bašár Assad nechal například zavřít nechvalně známou věznici Mezze, která byla spojována s porušováním lidských práv, pootevřel zemi soukromým bankám i zahraničním investicím. Skutečná politická svoboda však nepřišla. Ačkoli tam fungují soukromá média, obsah zpráv stále podléhá cenzuře. Novináři i opozice jsou vězněni.

Po letech izolace (administrativa bývalého amerického prezidenta George Bushe se Sýrií nemluvila, považovala ji za jednu ze zemí sponzorujících terorismus) se USA i EU snaží o oteplení vztahu. Sýrie je totiž jedním z klíčových hráčů pro dosaženi míru na Blízém východě. Washington také nedávno rozhodl, že se do Damašku vrátí po pěti letech opět americký velvyslanec.

Úhlavním nepřítelem Damašku je stále Izrael (který od roku 1967 okupuje syrské Golanské výšiny), naopak dobré vztahy Bašár Assad udržuje s Íránem nebo například libanonským hnutím Hizballáh (o nedávné večeři Assada s íránským prezidentem a šéfem Hizballáhu čtěte zde).

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Podvodníci chtěli po muži zaplatit 270 tisíc za clo, poslali mu falešnou fakturu

18. dubna 2024  14:05

S nezvyklou taktikou přišli podvodníci, které zastavili až celníci. Zaznamenali totiž případ, kdy...

Babiš mluvil o obludné dohodě k migraci. Eurokomisařka podpořila českou vládu

18. dubna 2024  5:43,  aktualizováno  13:55

Přímý přenos Kvůli migračnímu paktu Evropské unie se ve Sněmovně do vlády pustilo opoziční ANO. Předseda ANO...

Policisté týden hledali vězně na útěku, on zatím ukradl a naboural několik aut

18. dubna 2024  13:43

Policistům z Úněšova na Plzeňsku se ve středu večer podařilo dopadnout vězně, který před týdnem...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...