První dáma Barmy Kyaing Kyaing vyhazuje bankovky do vzduchu při obřadu vysvěcování  pagody ve městě Uppatasanti.

První dáma Barmy Kyaing Kyaing vyhazuje bankovky do vzduchu při obřadu vysvěcování pagody ve městě Uppatasanti. | foto: Profimedia.cz

První dáma Barmy si říká královna a uvrhla šéfa junty do spárů okultistů

  • 21
První dáma Barmy Kyaing Kyaing je manželkou generála Than Šweie, který už léta třímá nad zemí absolutní moc. Ve svém manželovi přiživuje nenávist k disidentce Su Ťij i sklony k okultismu. Sama žije v zajetí rituálů a magie. Portál iDNES.cz vám přináší další díl seriálu První dámy.

V Barmě vládne jeden z nejuzavřenějších režimů na světě a soukromí manželky nejmocnějšího muže vojenského junty je přísně střeženým tajemstvím. Temno panuje dokonce i kolem jejich seznámení.

Nyní čtyřiasedmdesátiletá Kyaing byla už dříve provdaná za vojáka, který zemřel v boji. Jedna z verzí seznámení se Šweiem říká, že dostal sňatek rozkazem od svého nadřízeného, aby rozptýlil chmury vdovy po kamarádovi.

Mezi Barmánci ale také koluje historka, že si Šwei o Kyaing losoval s kamarády. On si prý tehdy vytáhl nejkratší stéblo a musel si ji vzít. Kyaing, která pocházela z chudých poměrů, však brzy vytušila, že Šwei je nadějná partie.

Su Ťij je všechno, co první dáma není

Nenápadný voják začal pomalu stoupat po mocenském žebříčku až těsně pod generálský Olymp a Kyaing za více než půl století manželství porodila úctyhodný klan - mají spolu pět dcer a tři syny. Zároveň začala mít na manžela stále větší vliv.

Barmský prezidentský pár generál Than Shwe a jeho manželka Kyaing Kyaing na návštěvě Indie.

Barmský prezidentský pár generál Than Shwe a jeho manželka Kyaing Kyaing na návštěvě Indie.

Ten se projevuje i ve vztahu k disidentce Do Aun Schan Su Ťij, kterou režim drží 14 z posledních 20 let za mřížemi. Nenávist prý k držitelce Nobelovy ceny míru pramení především z toho, že reprezentuje všechno, co o Kyaing a další ženy generálů nemají.

"Su Ťij je vzdělaná, zcestovalá, inteligentní i a krásná. Kyaing není ani krasná ani vzdělaná," vysvětlil webu Burma Digest Benedict Rogers, autor knihy Than Šwei: Odhalení barmského tyrana.

Kyaing také využívá manželovi hluboké pověrčivosti a za léta společného soužití ho naučila bedlivě naslouchat astrologům a praktikovat rituál jadaja. Sama mu podlehla kdysi dávno, když jí astrolog prozradil, že její muž jednou povede vládu.

Rituál přihrál Kyaing druhého manžela

Rituál jadaja vedl až k tomu, že Than Šwei manželku provdal za herce Loo Mina. Proč? Astrologové mu totiž vyvěštili, že ho čeká pád z výsluní a vážné ohrožení jeho autority. Nadpozemský král všeho živého se podle barmské mystiky jmenuje právě Loo Min (v překladu pán tvorstva).

Barmský prezident generál Than Shwe.

Barmský prezident generál Than Shwe.

První dáma Barmy Kyaing Kyaing hlasuje při referendu o nové ústavě státu.

První dáma Barmy Kyaing Kyaing hlasuje při referendu o nové ústavě státu.

Šwei si proto usmyslel, že když někomu se stejným jménem dá ženu, tak ho ukonejší a pánem všeho tvorstva bude moct zůstat on. Volba padla na herce, který pak dokonce s Kyaing a celou generálovou rodinou vyrazil na líbánky na pobřeží Arakan.

Manželství s mladým hercem, který by směle mohl být vnukem první dámy, je stále platné. Kyaing tak teď má podle zákona dva manžely. Barmské zákony přitom například muži dvě manželky dovolují.

Rozhodla o střílení do mnichů

Kromě okultismu se první dáma zhlédla také v opulentním životě v luxusu a ve své moci. Nechává si říkat královna, i když jí šlechtická krev v těle nekoluje. Podle některých zdrojů to byla právě ona, kdo rozhodl na podzim 2007 při Šafránové revoluci o střelbě do mnichů.

Barmský prezidentský pár generál Than Shwe a jeho manželka Kyaing Kyaing.

Barmský prezidentský pár generál Than Shwe a jeho manželka Kyaing Kyaing.

Po ničivém cyklonu Nargis, který zabil v deltě řeky Irrawady desetitisíce lidí a zpustošil celou zemi, prý čety nejprve obnovily dodávky proudu v ulici, kde se před živlem ukrývala Kyaing. Zatímco ona už si mohla posvítit v sobotu večer, ve zbytku země nebyl ještě další tři dny.

První dáma Barmy také proslula svými nákladnými výlety do Singapouru, kde útrácí horentní sumy za zdejší panství, nákupy a lékaře. Ty údajně potřebuje, protože nedávno utrpěla mrtvici a na veřejnosti se od té doby ukazuje jen zřídka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video